Dodik želi zauvijek izbaciti SDA iz vlasti: Srbi ne trebaju ići sa njima u koaliciju

Moj politički cilj je dejtonska pozicija RS, ono što u Dejtonu i Ustavu piše, a ono što su nam nametnuli mora da bude ponovo razmatrano, uređeno i dovedeno u okvire Ustava. Ono što su nametali visoki predstavnici ne može i neće ostati trajno i zato se stalno borimo da to dovedemo na dnevni red, rekao je predsjednik RS Milorad Dodik u intervjuu za RTRS.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, rekao je da će 22. avgusta biti održan sastanak partnera u vlasti na nivou BiH, na kojem bi trebalo da bude realizovan dogovor postignut na sastanku u Sarajevu u ponedjeljak.

“Ono što smo se dogovorili, to će biti održano. To je urađeno u korist dodatnog pozicioniranja Republike Srpske. Nikada nisam ni krio da hoću da pozicioniram RS”, rekao je Dodik.

On je rekao da SDA pokušava svim silama da opstane kao pobjednik u FBiH i da zato napada trojku.

“Mislim da je RS u odličnoj poziciji, samo treba postojati nacionalni i narodni dogovor da više nikada neko ko pobijedi kod Srba ne treba da pravi dogovor sa SDA, jer je čitava struktura SDA usmjerena na ukidanje RS”, rekao je Dodik, dodavši da i drugi vjerovatno imaju istu želju, ali da su, kako kaže, daleko racionalniji od pojedinaca iz SDA, poput Šefika Džaferovića i ostalih.

Kada je riječ o odnosima sa Turskom i presjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, Dodik je rekao da Turska ima ozbiljne veze sa SDA, ali da je Erdogan pozivima na unutrašnji dijalog u BiH zadobio njegovo povjerenje.

“Cijenim Erdoana, ali nisam glup, znam da će on biti na strani Bošnjaka, ali me je pridobio kada je rekao “sjedite i dogovarajte, pustite strance”. Najmanje tri puta u posljednjim razgovorima je rekao da je potreban unutrašnji dogovor u BiH, ali pošto dogovor nije bio moguć, naravno da je BiH upala u probleme. Sada imamo situaciju da nemamo jednog ministra u Vijeću ministara od tri koja nama pripadaju, četiri idu RS, ali četvrti je Bošnjak”, naveo je Dodik.

On je rekao da to pitanje mora da bude riješeno iz više razloga.

“Pogledajte šta je bilo prije dva dana – pomoćnik ministra prebacio je bez odluke Vijeća ministara novac iz rezerve, pa je vratio jučer da bi izbjegao krivičnu odgovornost koju je već napravio. Dakle, mi moramo tamo da budemo zastupljeni da bismo izbjegli takve stvari”, istakao je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79