Dodika napali zbog pomilovanja zatvorenika: Vodio sam se da su odslužili pola kazne i imali primjereno ponašanje

Dodika napali zbog pomilovanja zatvorenika: Vodio sam se da su odslužili pola kazne i imali primjereno ponašanje


Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, pomilovao je pet osuđenika.

Među pomilovanim osuđenicima su Ljubomir Banjac iz Gradiške, osuđen za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo motociklista, Mile Simeunović iz Teslića, osuđen zbog nanošenje tjelesnih povreda i učestvovanje u tuči, Nenad Matić, osuđen za nanošenje teških tjelesnih povreda, Mirko Stojčinović, osuđen na dvije i po godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, utvrđeno da je svojim propustima pričinio milionsku štetu Gradu Banjaluci i Mladen Gajić, bivši direktor bolnice u Doboju, osuđen jer je oštetio budžet Doboja za 82.320 KM.

Odluku o pomilovanju, Dodik je donio uprkos negativnim mišljenjima Okružnog suda u Banjaluci, a sada tvrdi da je pri pomilovanju osuđenika vodi principom da su ta lica odslužila dio zatvorske kazne, a pritom nisu pravila probleme niti bila konfliktna.

Dodik je naveo primjer lica koje je učestvovalo u saobraćajnoj nesreći sa smrtnim ishodom i odležalo pola svoje kazne, a radi se o osobi koja ima troje djece.

“To mi je bilo važno, kao i to da nije bio alkoholisan ili drogiran. Smatrao sam da treba da se nađe sa svojom porodicom uz svu težinu događaja koji je preživio. To ostaje sa njim”, rekao je Dodik.

On je naveo da i u Еvropi postoji princip da, ako neko lice odleži pola ili 75 odsto svoje kazne, zavisno od krivičnog djela, i ne pravi probleme, čak po sili zakona može da bude slobodno.

“Moje diskreciono pravo je da to uradim. Kao predsjednik Republike nemam pravo ako neko nije počeo da izvršava kaznu, ali mogu ako je čak i prvi mjesec izdržavanja kazne”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija