Dodikov savjetnik gostovao na RTRS-u. Rekao je da ikona stara 300 godina vrijedi 100-200 eura

Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH gostovao je na RTRS-u gdje je rekao da je neophodno da se krene od početka i objasni o čemu se radi kada je u pitanju poklonjena ikona Sergeju Lavrovu, ministru vanjskih poslova Ruske Federacije.

– Ikona je bila u privatnom vlasništvu jedne porodice iz Banjaluke, koja ju je tu imala duže od 15 godina. Oni su poželjeli da ta ikona bude poklonjena Lavrovu – navodi Kovačević gostujući u Dnevniku 1 naše televizije.

Kovačević dalje ističe da je tu i pitanje vrijednosti same ikone.

– Ikona naravno ima sentimentalnu vrijednost, te vrijednost na osnovu toga što je u pitanju pravoslavna ikona koja je osveštana, ali nema nikakvu značajniju materijalnu vrijednost – istakao je Kovačević.

Ono što je jako bitno, navodi Kovačević, a što svako od gledalaca može da provjeri, jeste da takve ikone je lako moguće pronaći na internetu.

– Ima ih jako mnogo i njihova cijena se kreće od 100 do 200 eura – kaže Kovačević.

Navodi da su izvršili provjeru, te kaže da ne postoji potraga za spornom ikonom bilo gdje, te da se ne nalazi u bilo kakvoj evidenciji.

– Vjerujem da je javnosti poznato da postoji Interpolova baza, koja postoji od 1951. godine, dakle poslije Drugog svjetskog rata, kada je veliki broj umjetnina bio otuđen i za kojima je tragano. Postoji jedna baza, koja je itekako detaljna i u njoj se nalaze hiljade artefakta BiH, ali naravno ove ikone tu nema – istakao je Kovačević.

Kovačević kaže da ona nije na bilo koji način nikada predstavljala kulturnu baštinu ili bilo šta drugo.

– Tako da je i to stvar, koja je jako bitna. Ne radi se o bilo kakvom kulturnom blagu ili bilo čemu drugom. To su najobičnije spekulacije, za koje niko nije ponudio bilo kakav dokaz, ali je namjera bila potpuno i jasno politička – rekao je Kovačević.

Jeste li znali da na RTRS-u ne postoji afera “Ikona”?


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79