Dodikovo vanredno obraćanje: RS nije težila ka eskalaciji problema, nije se pozvala ni na kakav mogućnost sukoba

Foto: Hayat

Republika Srpska nije povukla nijedan potez jednostrano, već kao reakciju. Predlažem da se vratimo na početnu poziciju- nek Ustavni sud Bosne i Hercegovine poništi odluku o izmjeni pravilnika, prema kojoj može donositi odluke bez prisustva sudije iz RS, neka se ponište odluke Christiana Schmidta i mi ćemo svoje zakone staviti van snage, izjavio je na vanrednom obraćanju javnosti predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska ne provodi nikakvu secesiju i spremna je za razgovor s ciljem deeskalacije trenutne krize u zemlji.

“Deeskalacija podrazumijeva da se popuni Savjet ministara, da riješimo pitanje ministra finansija. Ne postoji ni član kopredsjedavajućeg SM BiH i to bi moglo da dovede do krize u SM BiH ako se ne riješi brzo. Predložili smo da svih 14 prioriteta stavimo na dnevni red i rješavamo ih zajedno koliko god to bilo teško”, rekao je Dodik, te dodao kako je potrebno ili to ili “bilo šta što rješava pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH”.

Kako je rekao, ukoliko se ne riješe otvorena pitanja, moglo bi doći do krize u Vijeću ministara jer je, dodao je, nemoguće da funkcioniše bez popunjenih srpskih mjesta.

Naveo je da je na današnjem sastanku sa generalnom direktorkom za Evropu u Službi za vanjske poslove EU Angelinom Einchrost dogovoreno da sve tri strane koje čine vlast na državnom nivou do ponedjeljka dostave prijedloge kako bi se mogla deeskalirati politička kriza.

“Naš pristup je ponuđen, podrazumijeva da se potvrdi sistem BiH. EU želi da ojača evropski put, mi želimo da budemo primljeni i ne bismo da propustimo priliku. Tražimo da razgovaramo sa EU šta je to neophodni paket koji bi ponudili BiH kao prioritete”, rekao je Dodik.

“BiH je sastavljena od 2 entiteta i tri konstitutivna naroda i to je ustavno uređenje. Naravno da BiH treba garantovati teritorijalni integritet, ali da je suverenitet da je bitno ugrožen činjenicom da institucije nisu u rukama onih koji vode ovu zemlju, nego u rukama stranaca. Naš pristup podrazumijeva da se postupi ustavno uređenje BiH, da je to bazični pristup same BiH, da se njen integritet niko ne ugrožava, ali da je suverentiet potrebno vratitit u institucije. Želimo biti dio EU i ne želimo propustiti ovu priliku. Predložili smo da moramo da deeskalacija podrazumiejva da se popuni Vijeće ministara, da to pitanje nije za raspravu, da je ministarstvo finansija riješeno”, rekao je Dodik.

Dodao je kako mu se “čini da bi nekad lakše riješili neka pitanja sa SDA nego sa Trojkom”.

“Čini se da bi neka pitanja lakše riješili sa SDA nego sa Trojkom i HDZ-om. Ili svih priroteta ili tri glavna, ali uz rješavanje pitanja stranih sudija Ustavnog suda. Spremni smo razgovarati o svih 14 prioriteta, a ne da se mrcvarimo. BiH ne vidimo u članstvu NATO-a. RS nije težila ka eskalaciji problema, nije se pozvala ni na kakav mogućnost sukoba, ovo je politički proces. Ima onih koji prizivaju rat, ali vidimo da ima snažan pritisak te vrste. Nastavit ćemo dalje da se krećemo po agendi koju smo zamisli, a ono što uradimo su uvijek naše reakcije, a ne akcije”, rekao je Dodik.

Ponovio je da RS ne prihvata Schmidta kao visokog predstavnika jer ne postoji odluka Savjeta bezbjednosti UN-a o njegovom imenovanju.

Govorio je i o državnoj imovini, ostavši pri ranijem stavu da ona pripada entitetima.

“Nećemo da nam neko to pitanje servira na sto, jer je to pitanje riješeno Ustavom i neće nam ga niko nametnuti”, poručio je predsjednik RS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79