Vlada ZDK smijenila policijskog komesara ZDK Rusmira Šišića

Vlada ZDK smijenila policijskog komesara ZDK Rusmira Šišića


Vlada Zeničko-dobojskog kantona prihvatila je prijedlog Nezavisnog odbora za smjenu policijskog komesara Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK Rusmira Šišića, potvrdio je Feni resorni ministar MUP-a ZDK Benjamin Sinanović.

“Moje je mišljenje bilo s rezervom, ali je ovo prijedlog i procedura koju je pokrenuo Nezavisni odbor i Vlada ZDK je mogla usvojiti ili ne usvojiti njihov prijedlog. Vlada je prihvatila prijedlog”, kazao je ministar Sinanović.

On napominje kako postoje dva načina smjene policijskog komesara, koji može biti smijenjen na prijedlog Nezavinsog odbora, kao skupštinskog tijela Skupštine ZDK te MUP-a ZDK. Proceduru za smjenu Rusmira Šišića pokrenuo je Nezavisni odbor.

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine zatražio je 30. juna od Skupštine Zeničko-dobojskog kantona da dostave odgovor na zahtjev za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK.

Zakonske izmjene koje bi omogućile razrješenje dužnosti komesara Rusmira Šišića inicirao je klub zastupnika BHI-Kasumović Fuad, pravdajući to vraćanjem zakona u formu iz 2021. godine kada su također vršene intervencije na zakon nakon kojih je bivši komesar penzionisan.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija