Dok broj vakcinisane djece pada, epidemije se šire: Da li je vakcinacija izbor ili obaveza?

U Bosni i Hercegovini, kao i u mnogim dijelovima svijeta, vakcinacija djece je tema koja izaziva različite reakcije i stavove. Dok se zdravstveni radnici i institucije trude da istaknu važnost vakcinacije kao ključnog instrumenta za zaštitu djece od zaraznih bolesti, sve više roditelja se odlučuje da preskoči ili odloži vakcinaciju svoje djece.

U posljednjih nekoliko godina, suočavamo se s ponovnim pojavama bolesti poput morbila i velikog kašlja, čiji su uzročnici nevakcinisana djeca. Epidemije ovih bolesti proglasili su se u nekoliko gradova širom zemlje.

Jedan od ključnih razloga za ovakav porast oboljenja je izostanak vakcinacije. Stručnjaci iz oblasti javnog zdravstva ističu da je vakcinacija najefikasniji način prevencije zaraznih bolesti te da je zahvaljujući vakcinaciji paralitički poliomijelitis u svijetu smanjen za 99 posto. Međutim, sve manje roditelja se pridržava obavezne vakcinacije djece, a skeptičnost prema imunizaciji često je prisutna.

Ministarstvo zdravlja ističe da je vakcinacija zakonska obaveza protiv deset propisanih zaraznih bolesti te da se radi na uvođenju novih vakcina, poput one protiv pneumokoka. Prošle godine uvedena je vakcina protiv HPV virusa, koja je besplatna za uzrast od 9 do 14 godina.

Iako su kazne za nevakcinisanje propisane zakonom, BiH je i dalje daleko od postizanja kolektivnog imuniteta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79