Dok otpuštaju svoje radnike: Preduzeće Sarajevo šume platilo milion maraka privatnim firmama

Od januara ove godine i firma Rakitnica d.o.o redovno je dobijala poslove sječe od Sarajevo šuma.

Nakon što su od početka godine ostali bez oko 75 proizvodnih radnika, a iz sindikata najavljivali smanjenje proizvodnje za 70 posto, u Sarajevo šumama proizvodnja nije stala, piše Žurnal.

Krajem oktobra Kantonalno javno preduzeće Sarajevo šume pokrenulo je postupak javne nabavke usluga sječe i izrade šumskih drvnih sortimenata vrijedan skoro 200 hiljada maraka. Tender je raspisan tri dana prije nego će isteći ugovori o radu za 35 proizvodnih radnika. Početkom godine, ovo preduzeće već je ostalo bez 40 radnika kojima su istekli ugovori o radu na određeno.

Umjesto rješavanja decenijskog problema za oko 105 radnika koji rade u proizvodnji angažuju se privatne firme da rade posao ovih radnika. Samo ove godine za angažovanje privatnih firmi na poslovima sječe šume ovo preduzeće potrošilo je više od milion maraka.

POSLOVI SA FIRMOM OD TRI RADNIKA

Od početka godine firma Ajnur-drvo iz Kreševa, iako ima samo tri zaposlena radnika, od Sarajevo šuma dobila je ugovore vrijedne više od 398 hiljada maraka za poslove „sječe i izrade šumskih drvnih sortimenata“.

Od januara ove godine i firma Rakitnica d.o.o redovno je dobijala poslove sječe od Sarajevo šuma.

Prvi ugovor za posao „sječe i izrade šumskih drvnih sortimenata, animalna vuča-priprema, lifranje-priprema, traktorska vuča…” vrijedan 131.672 KM bez PDV-a dodijeljen je firmi Rakitnica d.o.o. krajem januara.

Već u februaru ova firma dobija novi posao od Sarajevo šuma vrijedan 174.752,00 KM, a u avgustu još jedan ugovor za sječu i izradu šumskih drvnih sortimenata vrijedan 46.332 KM. Polovinom oktobra ova firma od Sarajevo šuma dobija i ugovor vrijedan 141.847 KM.

U istom mjesecu potpisan je ugovor vrijedan 137. 031 KM sa firmom Oberon iz Istočnog Starog grada, za usluge „sječe i izrade šumskih drvnih sortimenata animalna vuča, lifranje, traktorska vuča…”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79