Doktori, policija, medicinari i uprava u RS izlaze na ulice

Doktori, policija, medicinari i uprava u RS izlaze na ulice


Pet granskih sindikata u Republici Srpskoj, uključujući Sindikat uprave Republike Srpske, Sindikat radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske, Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske, Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske, te Samostalni sindikat radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Republike Srpske, najavili su da će 29. septembra izaći na proteste. Odluka je donesena na sindikalnom Saboru u Banjaluci, gdje su usvojeni i zaključci o neispunjavanju Sporazuma o povećanju plata, o nedostatku posebnih kolektivnih ugovora i drugim ključnim temama.

Ovi pet sindikata okuplja oko 55.000 članova koji smatraju da je Vlada Republike Srpske, predvođena premijerom Radovanom Viškovićem, ministarkom finansija Zorom Vidović i predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, odgovorna za trenutno stanje. Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske, izrazio je nezadovoljstvo radom Vlade Republike Srpske kao njihovim poslodavcem i nedovoljnim ispunjavanjem prethodno potpisanog sporazuma o povećanju plata.

Anica Jondić iz Sindikata MUP-a Republike Srpske istakla je probleme s kojima se suočavaju policijski službenici, uključujući nepostojanje toplih obroka, neplaćene prekovremene sate i izražavajući podršku za akciju. Najavljeni protesti zakazani su za 29. septembar, a sindikati zahtijevaju okvirno povećanje pojedinačnih plata od oko 100 maraka. Ministarka finansija Republike Srpske, Zora Vidović, izjavila je da postoji veliki pritisak međunarodne zajednice na Republiku Srpsku u vezi s obezbjeđenjem sredstava.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija