Domaće kompanije dominiraju tržištem stanogradnje u Sarajevu: Novi projekti mijenjaju lice grada

Domaće kompanije dominiraju tržištem stanogradnje u Sarajevu: Novi projekti mijenjaju lice grada


Sarajevo doživljava značajnu transformaciju u posljednjih desetak godina, a najveći igrači u oblasti stanogradnje su domaće bosanskohercegovačke kompanije. Ove firme su zaslužne za izgradnju stambeno-poslovnih kompleksa koji su formirali čitava nova naselja, čime su uveliko izmijenili izgled grada.

Među kompanijama koje su realizovale projekte u dijelovima grada poput Stupa, Otoke, Remize, Dolac Malte i Pofalića, ističu se Tibra Pacific, Unipromet, Unigradnja, Unioninvest, GP Butmir, Ans Drive i Benis.

Jedan od najzanimljivijih projekata u izgradnji je Roof Gardens na Trebeviću, koji investira kompanija Xyllion. Ovaj kompleks nudi jedinstven koncept luksuznog stanovanja na atraktivnoj lokaciji s nizom dodatnih sadržaja, uključujući wellness, spa centar i amfiteatar na otvorenom.

Još jedan značajan projekt je Park Residence na Crnom vrhu, koji će, prema riječima investitora, promijeniti vizuelni identitet grada. Stanarima će biti na raspolaganju brojne pogodnosti, uključujući unutarnji i vanjski bazen, spa i fitness centre, te shopping mall.

U naselju Pofalići započeta je izgradnja Green City kompleksa. Ovaj stambeno-poslovni kompleks osmišljen je kao prostor za zajedničke aktivnosti i druženje, s posebnim fokusom na očuvanje zelenih površina i urbani ekosistem.

Sarajevo ima brojne atraktivne lokacije za dalju izgradnju stambeno-poslovnih kompleksa. Prema mišljenju stručnjaka, općine Novo Sarajevo, Čengić Vila i Pofalići imaju veliki potencijal, ali će biti potrebna veća saradnja između općinskih i kantonalnih vlasti kako bi se ubrzali administrativni procesi i privukli strani investitori.

Ovi projekti mogli bi pomoći u stabilizaciji cijena nekretnina na sarajevskom tržištu, zadovoljavajući rastuću potražnju za stanovima, a istovremeno unapređujući kvalitet života u gradu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija