Domaći proizvođači protiv zabrane izvoza peleta: “Stanje u ekonomiji vanredno”

Unija poslodavaca RS-a smatra da odluka o zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta koju je donijelo Vijeće ministara BiH, može da proizvede ogroman problem domaćim proizvođačima briketa i peleta koji imaju ugovorne obaveze.

Ocjenjuju da će zbog ovakve odluke trpiti ozbiljne posljedice i zahtijevaju da se sporna odluka izmjeni uvođenjem ograničenja izvoza tako da poslodavci ipak mogu izvršiti ugovorne obaveze iz prethodnog perioda.

– Tržište proizvodnje peleta u RS-u nije dovoljno veliko s obzirom na kapacitete, i u slučaju primjene ove odluke, dio proizvođača peleta suočit će se sa dodatnim problemom zbog velikog broja angažovanih radnika i transportnih sredstava, a štetu bi trpjeli i prevoznici – naveli su iz Unije poslodavaca RS-a.

Također, objašnjavaju da se briket gotovo ni ne plasira na domaćem tržištu, i ukoliko se provede zabrana izvoza bit će potrebno mnogo kapaciteta za njegovo skladištenje.

Predlažu da se izmjena odluke, u smislu ograničenja izvoza, uradi na način da se svakom izvozniku peleta ili briketa u tekućoj godini omogući izvoz iste količine proizvoda koju je izvezao prethodne godine, tvrdeći da bi na taj način bilo dovoljno robe i za domaće tržište.

Privrednici u RS-u također upozoravaju da je potrebno uvesti krizni menadžment jer je stanje u ekonomiji skoro vanredno.

Razmatrajući trenutno stanje u privredi ovog entiteta, sa posebnim osvrtom na aktuelnu situaciju koja je prouzrokovana kontinuiranim rastom cijena sirovina, repromaterijala i energenata, Upravni odbor Privredne komore (PKRS) usvojio je zaključak u kojem se navodi da je u cilju bržeg i kvalitetnijeg donošenja odluka od značaja za privredu RS-a, rasterećenja privrede, te stvaranja povoljnijeg poslovnog okruženja, hitno potrebno preduzeti niz aktivnosti.

Osvrnuli su se na niz odluka koje su donesene u posljednje vrijeme, uključujući i onu o povećanju plaća i najniže plaće u RS-u, te ocijenili da su privrednici značajno opterećeni i da se odluke ne mogu donositi bez svakodnevne konsultacije i saradnje sa njima, a posebnu pažnju su posvetili globalnim ekonomskim kretanjima.

– Ukoliko se procjeni da je to neophodno, rješenje može biti i u uvođenju vanrednog stanja kao načina za olakšano donošenje odluka u cilju brzog djelovanja i očuvanja privrede RS, po uzoru na Mađarsku. Od Vlade RS-a očekuje se da putem svojih predstavnika u organima na nivou BiH, inicirana primjenu predloženih mjera koje su u nadležnosti organa i organizacija na BiH nivou, sa ciljem rasterećenja privrede i ublažavanja posljedica krize – stoji u saopćenju iz PKRS-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79