Domovima zdravlja u Sarajevu nedostaje 90 ljekara, najviše ugrožena školska medicina

Direktor Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo oglasio se povodom apela načelnika Općine Novi Grad Sarajevo Semira Efendića o angažmanu većeg broja ljekara u novogradskim ambulantama te se osvrnuo na nedostatak kadrova u domovima zdravlja u KS.

Baltić je naveo kako se u potpunosti slaže s načelnikom Efendićem o nedostatku kadrova te je istakao kako je za ovaj problem zainteresovan i kao direktor, ali i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad.

“Pročitao sam apel načelnika Općine Novi Grad Sarajevo Semira Efendića za angažman većeg broja ljekara u novogradskim ambulantama, upućen ministru zdravstva KS Harisu Vraniću.

Za navedenu tematiku sam lično zainteresovan dvojako – kao direktor JU Dom zdravlja KS – na toj funkciji sam tek 20 dana – i kao dopredsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad. Moram naglasiti da se slažem s konstatacijom načelnika Efendića. Analizirajući stanje kadrova u JUDZKS, došao sam do poraznih saznanja”, naveo je Baltić.

U nastavku, objasnio je situaciju u Domu zdravlja Kantona Sarajevo te je naveo kako trenutno nedostaje više od 90 doktora porodične medicine.

“Trenutno JUDZKS radi s bukvalno prepolovljenim zdravstvenim kadrom, nedostaje više od 90 doktora porodične medicine, isto toliko medicinskih sestara tehničara, više od 50 radnika na održavanju higijene, dvocifren broj vozača i to za rad u uslovima kada nema pandemije. Borba sa Covid-19 pandemijom zahtijeva još oko 150 zdravstvenih profesionalaca na dnevnoj bazi. I to stanje nije nastalo jučer, već smo ga naslijedili iz prethodnih godina. Razlog što ovo nabrajam je isključivo što smatram da svi imamo pravo da znamo istinu i činjenice”, objašnjava Baltić.

Ističe da te činjenice govore da su nekim ranijim upraviteljima zdravstvenim sistemom kadrovsko snaženje i kvalitetna usluga građanima bili sporedno pitanje.

“O tome šta su im bili prioriteti će biti prilike da se analizira. Želim i da vam kažem da smo uradili dosta kako bismo prevazišli ovo stanje u što kraćem vremenskom periodu. U tom smislu, vjerujem da će i vama i načelniku biti drago da čujete da će naši novograđani i svi drugi stanovnici našeg kantona za nekoliko dana, čim se u sudu dovrši registracija mog potpisa kao generalnog direktora, koja traje već 15-ak dana, imati na raspolaganju znatno veći broj ljekara, koji će biti raspoređeni na radne zadatke i u našoj općini i kantonu”, navodi direktor.

Također, navodi kako će više od 30 ljekara, 40 medicinskih sestara i 40 radnika na održavanju higijene potpisati ugovore o radu.

“Svjestan gorućeg problema nedostatka kadra, kao jednu od mojih prvih aktivnosti po stupanju na mjesto direktora, koju sam apostrofirao kao prioritetnu, je bilo upravo angažovanje prijeko potrebnog medicinskog kadra. Uz razumijevanje resornog ministra i njegovu podršku, kao i Vlade KS u cjelini, u kratkom roku je osiguran angažman navedenog kadra na području cijelog kantona, na moje insistiranje”, ističe Baltić.

Naveo je kako će učiniti sve da podigne kvalitet zdravstvenih usluga u ovoj ustanovi.

“Poručujem načelniku Efendiću i svim našim sugrađanima da ćemo učiniti sve da znatno podignemo kvalitet zdravstvenih usluga, kao i uslove i kadrovsku opskrbljenost naše ustanove koja je na prvoj liniji odbrane zdravlja naših sugrađana u ovim izazovnim vremenima pandemije. Načelniku Efendiću i svima drugima dobre namjere stojim na raspolaganju za direktnu komunikaciju, saradnju i razmjenu informacija u interesu zaštite prava i zdravlja naših sugrađana”, naglašava Baltić.

Na kraju, Baltić je objasnio i problem gužve na dječijim odjelima u Domu zdravlja Novi Grad.

“Odlukom tadašnje ministrice ukinuta je specijalizacija iz školske medicine tako da već nekoliko godina niko nije ni započeo ni završio specijalizaciju iz školske medicine. Trenutno u JUDZKS radi svega četvero specijalista školske medicine koji su pred penzijom. Znači, ta specijalizacija je izbrisana potezom pera. I to ćemo prevazići, garantujem vam. Samo je nemoguće preko noći popraviti nešto što se godinama urušavalo. Naročito u vrijeme pandemije. Želim vam da budete zdravi, veseli i molim vas da mislimo jedni na druge. Slavit ćemo kada protjeramo virus iz BiH, a do tada dajemo svoj radni maksimum”, zaključio je Baltić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79