Domovinu ne zaboravlja: Srebreničanin Safet Alić u rodni kraj uložio 3 miliona KM

Po završetku srednje škole u izbjeglištvu u Zavidovićima, Safet Alić (39) iz Žutice kod Srebrenice, kao i mnogi njegovi sugrađani, otišao je u svijet trbuhom za kruhom. Polovinom 2002. godine skrasio se u Švicarskoj, gdje je dobio posao u preduzeću za sakupljanje i prodaju sekundarnih sirovina.

Obnovio kuću

Nakon što je savladao jezik, dao je otkaz na poslu i osnovao firmu za prodaju nekretnina, čime se i danas bavi. Kaže da je u proteklih 15 godina u poslovne, stambene i druge objekte u rodnoj Srebrenici uložio tri miliona maraka.

– Kupio sam zgradu u centru Srebrenice, napravio motel s restoranom i 18 soba, dva apartmana i toliko poslovnih prostora. Nažalost, zbog malog broja građana i posjetilaca u Srebrenici, motel je privremeno zatvoren. Usto, na jezeru Perućac izgradio sam još jedan motel, a u toku je izrada projekta za podizanje etno-sela na tom lokalitetu. U gradu sam kupio i obnovio kuću, kao i onu porodičnu u rodnom selu – govori Alić.

Devet dunuma

Ovaj mladi poslovni čovjek nastavio je i dalje ulagati u svoj kraj, pa je tako u selu Meraje, nedaleko od rodnog doma, kupio devet dunuma zemlje i započeo izgradnju farme brojlera. Površina farme je 3.750 kvadratnih metara, a kapacitet je 70.000 tovljenih pilića po jednom turnusu. U ovu investiciju do kraja godine uložit će još dva miliona maraka i zaposliti desetoricu mladića iz svog sela.

Farma brojlera u izgradnji: Zaposlit će 10 mladića iz sela - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Farma brojlera u izgradnji: Zaposlit će 10 mladića iz sela Foto: avaz

Veliki humanista

Osim što u Srebrenici ulaže novac, Alić je u okruženju poznat kao veliki humanista. Donira sredstva za izgradnju seoskih puteva, školovanje odličnih učenika, pomaže siromašnima, mnogim udruženjima, vjerskim zajednicama i sportskim klubovima. Svaki godišnji odmor s porodicom provodi u Srebrenici, rodnom selu, jer ga, kako kaže, druge zemlje ne privlače prenosi Avaz.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79