Dragana iz Srbije objasnila kako je raditi u Hrvatskoj: “Nije kako svi pričaju, plata je oko 800 eura”

Srbija, Bosna i Hercegovina i Hrvatska su tamo zajedno, udruženim snagama rade, druže se, izlaze, piju kavu, idu na plažu. Tamo je zabranjeno spominjati taj nesretni rat, ispričala je Dragana

Želim razbiti sve predrasude i bezvezne priče. Da su Hrvati ovo ili ono i da mi iz Srbije nemamo tamo što tražiti. To uopće nije tako i to uopće nije istina. U Hrvatsku se na rad ide bez ikakvih problema. Tamo imate osiguran smještaj, hranu – nekada to budu tri obroka, dva, negdje i samo jedan obrok. Već od veljače počinju raspisivati oglase, natječaje i traže radnike koji će raditi u turizmu. To je uglavnom na obali Jadrana.

Započela je govor na svom YouTube kanalu Dragana Bajić iz Srbije, koja je tri sezone odradili u Hrvatskoj, i to u Istri.

– Ako završite cijelu sezonu plate vam put, ako odete ranije čak će vam odbiti od plaće. To je tad koštalo 150 eura, za izradu radne i boravišne dozvole, jer oni sve rade kako treba. To je iz razloga jer imaju problem s radnicima, ako ih napustite ranije, skinut će vam to s plaće. Ako ostanete od početka do kraja sezone, bit ćete nagrađeni jako dobro, ne plaćate ništa, oni snose sve troškove dozvola, čak i puta, plus što ćete kad dođete kući dobiti još pred Novu godinu “božićnicu”, to je njihov običaj. Ja sam bila jako iznenađena kad sam je dobila nakon samo tri mjeseca rada u sezoni. Tamo otvarate račun u njihovoj banci, koji ne morate da gasite, već zamrzavate, pa tako dobijete posljednju plaću i tu “božićnicu” i možete ih podići i u Srbiji – rekla je Dragana te otkrila ima li rada na crno.

– Nećete raditi na crno, bit će vam svaki mjesec uplaćivan staž i socijalno osiguranje. Bez radne dozvole ne primaju radnike, kad aplicirate za posao i kada vas pozovu, nećete ni ići dok ne dobijete dozvolu. Nemam loše iskustvo gdje god da sam bila i radila u Hrvatskoj, sve je bilo po dogovoru. Kako vam kažu na početku, sve tako i bude. Išla sam čak i u njihov mirovinski fond u Poreču provjeriti je li sve je uplaćeno u dan. Ja stalno govorim da tko god želi negdje ići raditi, da je najbolje ići u Hrvatsku. Meni je to do sada bilo najisplativije od svega gdje sam bila i što sam radila. Prijepodne ste na poslu, a poslijepodne na godišnjem odmoru – na moru. I to može trajati mjesecima – rekla je Dragana.

Što se tiče prepirki zbog nacionalnosti, Dragana kaže da tomu nigdje nema mjesta.

– Srbija, Bosna i Hercegovina i Hrvatska su tamo zajedno, udruženim snagama rade, druže se, izlaze, piju kavu, idu na plažu. Tamo je zabranjeno spominjati taj nesretni rat, zabranjeno je bilo što spominjati što se tiče nacionalnosti. Tko god krene na tu temu – dobiva otkaz momentalno. Tamo nema ostrašćenih i ako ima, o tome se šuti. Mora se voditi računa o tome ili uopće ne ići tamo. Treba ići opušteno, raditi, zaraditi i družiti se – zaključuje Dragana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79