Draganu “prebitno” da čuje Milorada, Dodik svog “prijatelja Čovića” smatra previše optimističnim

Draganu “prebitno” da čuje Milorada, Dodik svog “prijatelja Čovića” smatra previše optimističnim


Nakon današnjeg razgovora s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom predsjednik HDZ-a Dragan Čović je izjavio da mu je bilo “prebitno” da čuje njegov stav. Kao ključnu je istakao Dodikovu poruku da “nema više varanja”.

Čović i Dodik razgovarali su u Istočnom Sarajevu, a predsjednik HDZ-a je istakao da su među temama razgovora bile i izmjene Izbornog zakona. Po tom pitanju je ponovio poznate stavove.

“Vrlo jasno smo kazali da je kriza preozbiljna. Nema alternative i pregovorima moramo prebroditi krizu. Moramo osigurati osnovu da konstitutivni narodi budu legitimno predstavljeni tamo gdje Ustav to predviđa – u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i u domovima naroda”, naglasio je Čović.

Ukazao je da mu je “prebitno” da čuje stavove iz Republike Srpske i Dodika, koji je član Predsjedništva.

Čović nazvao Izetbegovića bratom, iz EU im poručili da se dogovore pa će dobiti podršku

“Dogovorili smo se da se moramo baviti i životnim pitanjima. Jutros sam razgovarao s predstavnicima SDA. Prebitno mi je bilo da čujem stavove iz Republike Srpske i predsjednika Dodika”, kazao je.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li podržava Dodikovu namjeru da Republika Srpska više ne učestvuje u radu Oružanih snaga i Uprave za indirektno oporezivanje osvrnuo se i na sinoćnji susret s međunarodnim zvaničnicima, a kojem su prisustvovali on i Dodik.

“Mi smo sinoć na dugoj večeri imali izlaganje Dodika predstavnicima međunarodne zajednice. Vrlo je jasno kazao zašto Republike Srpska to želi uraditi i šta su uslovi da počne funkcionisanje. Ključna riječ je da više nema varanja. Ustav Bosne i Hercegovine je osnova svega, a sve drugo je dobra volja”, smatra Čović.

Ponovio je da podržava sve ono što je u skladu s Ustavom.

Dodik pred Čovićem: “Muslimani žele muslimansku državu”

Novinarima se obratio i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, koji je poručio da procesi izbornih reformi moraju ići u smjeru legitimnog predstavljanja.

Na početku obraćanja rekao je da je sa Čovićem i delegacijom HDZ-a u Istočnom Sarajevu razgovarao o tome da je volja naroda osnova bilo kakvih izbornih reformi.

“Legitimno predstavljanje, pravo naroda da izaberu svoje političke predstavnike je polazna tačka”, rekao je.

Naveo je i da je nerealan strah Bošnjaka da ih druga dva naroda pokušavaju prevariti.

Konaković o izbornim reformama: Komšić i Čović bi mogli biti zajedno u Predsjedništvu

“Moj prijatelj Čović uvijek iskazuje maksimalan optimizam za bilo koje rješenje. Nisam ni ja pesimističan čovjek, ali mi se čini kao da ima mnogo besmislenog u smislu stalnog nastojanja da će neko nekog prevariti i staviti u nepovoljan položaj. To je nemoguće, mi sad nismo razgovarali ni o čemu što će Bošnjake staviti u potčinjen položaj u odnosu na druga dva naroda”, rekao je Dodik.

Dodao je kako u pogledu Federacije BiH, on neće kočiti nikakve pregovore, međutim da, kad je riječ o pojedinostima na nivou države, “neće biti rješenja problema dok se ne riješi CIK, odnosno njihov nelegitimni izbor”.

Dodik ucjenjuje: Uvjet za normalizaciju odnosa je povlačenje Inzkovog zakona

Ponovo je prokomentarisao ulogu međunarodne zajednice kazavši da je njihovo miješanje nemjerljivo i neograničeno dok u isto vrijeme, kako kaže Dodik, govore da strane u BiH trebaju same da se dogovore.

Dok stranci u Sarajevu pregovaraju o Izbornom zakonu, Dodik na Palama prijeti formiranjem vojske


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija