Drama u Sloveniji: Majka, otac i kćerka zapeli u golemoj pećini

U Sloveniji je u toku velika akcija spašavanja pet osoba koje su u subotu poslijepodne zapele unutar Križne jame zbog obilnih padavina.

Radi se o tročlanoj porodici – majka, otac i kćerka i dva vodiča. Do špilje se može samo čamcem, a Služba za zaštitu i spašavanje je dobila poziv iza 17 sati, nakon što se nisu vratili u previđeno vrijeme.

Sandi Curk, zapovjednik CZ-a za Notranjsku i Kras, rekao je da je grupa u špilju krenula u sklopu Udruge ljubitelja Križne jame.

Jedan od vodiča ima licencu i vrlo je iskusan, ali dodaje kako vremenski uslovi nisu bili pogodni za posjetu i voda u špilji je počela rasti.

Danas u 14 sati planiraju krenuti s drugim zaronom kako bi im dostavili lijekove, iako su vodiči već sa sobom imali komplet hitne opreme. Na licu mjesta intervenira nekoliko jedinica speleološke službe spašavanja, kao i vatrogasci.

Kako je za N1 Slovenija rekao Valter Zakrajšek (Walter), voditelj Speleospasilačke službe (JRS), ronioci su tokom noći uspjeli doći do zarobljenih ljudi koji su u dobrom stanju.

Iako spašavanje još uvijek traje, trenutno čekaju da padne nivo vode u špilji, jer se inače neće moći vratiti na površinu.

Budući da tročlana obitelj nema dovoljno znanja o ronjenju u podzemnom krškom terenu, ne žele riskirati i pokušati spašavanje ronjenjem.

Prognoze nadležnih se mijenjaju, jutros su pretpostavljali da će u najboljem slučaju biti spašeni iz jame u ponedjeljak navečer, ali sada već ciljaju na ponedjeljak poslijepodne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79