Dramatičan apel mještana: Plašimo se tragedije!

Skoro dva mjeseca u Zenici i okolnim mjestima vlada potpuni saobraćajni haos. Razlog je izmjena režima saobraćaja zbog rekonstrukcije tunela Vranduk, koji će trajati 18 mjeseci.

Problemi koji su nastali zbog preusmjeravanja saobraćaja s magistralnog puta M-17 na regionalni, lokalne i seoske, izazvali su ogorčenje mještana 13 mjesnih zajednica kroz koje dnevno prolaze hiljade automobila, kamiona, autobusa…

Proživljavaju džehenem

Iako je u jednom momentu bila najavljena blokada saobraćaja, ipak je postignut dogovor da „Ceste FBiH“ osiguraju normalne uvjete za odvijanje saobraćaja, omoguće nesmetano kretanje pješaka, postave saobraćajnu signalizaciju…

Ekipa „Dnevnog avaza“ posjetila je mjesne zajednice, u kojima smo zatekli potpuni kolaps. Kako je M-17 najfrekventniji put u Federaciji, saobraćaj koji je preusmjeren na lokalne puteve izaziva kilometarske kolone i predstavlja opasnost po pješake i vozače, piše Avaz.

Iz smjera Zenice prema Nemili koristi se magistralni put u jednom smjeru, dok se od Nemile prema Zenici koristi regionalna cesta. Prema riječima Ismeta Burića iz Vranduka, skoro dva mjeseca „mještani proživljavaju džehenem“.

– Ujutro od pet pa do devet sati sav teretni saobraćaj, kamioni s prikolicama, kiperi, prolaze kroz Vranduk i seoski put. Više nam je svega preko glave, planiramo čak napraviti neke blokade na mostu kojima bismo onemogućili prolazak teretnog saobraćaja. Djeca su nam u svakodnevnoj opasnosti – kaže Burić.

Zikret Šarić ogorčen je što djeca ne mogu ići normalno u školu i plaši se da ne dođe do tragedije.

– Živimo kao u košnici, svi smo ugroženi, ne znamo do kada ovo trpjeti – govori on.

Muhamed Čoloman, predsjednik MZ Banlozi, ističe da najviše problema imaju s velikim brojem vozila, divljanjem vozača i nepoštivanju signalizacije.

– Građani insistiraju na blokadi, za nekoliko dana imat ćemo sastanak na kojem ćemo donijeti odluku o daljnjim koracima. Naši zahtjevi su uređenje trotoara, prijevoz učenika u školu i preusmjeravanje saobraćaja ispod željezare – kaže Čoloman.

Iz Tetova do Zenice nekad se putovalo 15 minuta. Otkako je saobraćaj preusmjeren, to je sada sat, minimalno. Zbog ovog problema, priča Sulejman Begović, brojni mještani na posao moraju krenuti i sat-dva sata ranije.

– Do grada je tri kilometra, a putujemo nekad i više od sat – kaže Begović.

Zbog ovog gorućeg problema u Zenici, usljed kojeg vlada saobraćajni kolaps i u centru grada, Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona odlučilo je pomoći da se problem minimalizira.

Praktičnije rješenje

Učinili su to testiranjem naizmjeničnog odvijanja saobraćaja kroz tunel Vranduk. Prema riječima policijskog komesara Semira Šuta, iskoristili su zakonske ovlasti i donijeli praktičnije rješenje da se do proljeća saobraćaj odvija naizmjenično.

– Mislimo da je bolje stajati pola sata na magistralnom putu i sačekati siguran prolaz nego do dva sata se voziti ulicama i tako izlagati život opasnosti. Nećemo žaliti policijskih službenika koliko god ih treba da se omogući siguran prolaz – kaže Šut.

Vozači ogorčeni kolonama

U kilometarskoj koloni od Tetova prema Zenici zatekli smo i brojne ogorčene vozače, među kojima je i Armin Zilić.

– Putujem već dva sata i ovo je katastrofa. Problem raste iz dana u dan i postalo je nemoguće raditi i voziti se ovim putevima. Nadam se da će nadležni uskoro pronaći adekvatno rješenje – kaže Zilić.

Otpadaju točkovi na automobilima

Mirsad Heleg, u ime Gradske uprave, kaže da već dvadesetak dana vode razgovore s „Cestama FBiH“.

– „Ceste FBiH“ ušle su nespremne u ovaj projekt. Najveći problem su tekuće održavanje cesta i urgentno održavanje saobraćajnica te udarne rupe koje stvaraju velike probleme vozačima kojima su otpali točkovi na njima – kaže Heleg.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79