Dramatično obraćanje Zorana Milanovića: Politički udar Plenkovića na ustavni poredak i demokratiju

Predsjednika Republike Hrvatske Zoran Milanović obraća se naciji, kako bi, kako je naveo, upozorio hrvatsku javnost na ozbiljnu prijetnju ustavno-pravnom i demokratskom poretku koji sprema Vlada Hrvatske na čelu s premijerom Andreja Plenkovića.

“Poštovani građanke i građani Republike Hrvatske,

Stabilnost države
Budući da me hrvatski Ustav kojemu sam prisegnuo, obvezuje da brinem za redovno i usklađeno djelovanje kao i za stabilnost državne vlasti odlučio sam upozoriti hrvatsku javnost na ozbiljnu prijetnju ustavno-pravnom i demokratskom poretku koji sprema Vlada Andreja Plenkovića.

Jučer sam obaviješten kako Vlada, mimo Ustava, namjerava Vojno-sigurnu obavještajnu agenciju staviti pod izravno upravljanje Ministarstva obrane.

Umjesto poštivanja ustavne procedure za imenovanje ravnatelja Vojne agencije i suprotno ustaljenoj demokratskoj praksi, Vlada je pripremila neustavno rješenje prema kojem bi privremenog čelnika agencije postavljao i razrješavao ministar obrane.

Želim biti jasan, to je politički udar Andrija Plenkovića na ustavni poredak i demokraciju koja Hrvatsku vraća u doba kada su obavještajne službe bile pod izravnom kontrolom vladajuće stranke. HDZ-ova vlada sada želi ponovno stranačku kontrolu nad vojno-sigurnom obavještajnom agencijom, koja bi u tom slučaju bila posve izuzeta od demokratskog i civilnog nadzora.

Kao predsjednik Republike i ujedno vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske, pozivam Vladu da to ne čini, jer ću biti prisiljen reagirati u skladu sa svojim ovlastima.

Mora biti imenovan
Pozivao sam ranije, a i danas sam pozvao predsjednika Vlade da razgovaramo i dogovorimo kandidata za novog ravnatelja agencije.

On mora biti imenovan, kako je i predviđeno Hrvatskim ustavom, usuglašavanjem predsjednika Republike i predsjednika Vlade uz prethodno mišljenje Hrvatskog sabora. Sve izvan te ustavne procedure predstavlja političko nasilje koje ugrožava demokratski poredak u zemlji.

Podsjećam, jedan od temelja moderne Hrvatske republike bilo je stavljanje obavještajno-sigurnosnog sustava pod demokratsku kontrolu.

Učinjeno je to na način da je civilna obavještajna služba izdvojena iz Ministarstva unutarnjih poslova, a vojna iz Ministarstva obrane.

Obje službe stavljene su pod civilni nadzor i upravljanje predsjednika Republike i predsjednika vlade – dvojica dužnosnika s najvećim demokratskim izbornim legitimitetom. Tako je u najvećoj mjeri”, rekao je Milanović, prenosi HRT.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79