Drina: Srbija hidroelektrane prisvojila i godinama struju koristi sama

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske, Petar Đokić, izrazio je nadu da će na predstojećoj zajedničkoj sjednici vlada Republike Srpske i Srbije biti razgovora o zajedničkom projektu izgradnje Hidroelektrane Buk Bijela.

Hidroelektrana Buk Bijela predstavlja zajednički projekt elektroprivreda Republike Srpske i Srbije, a ministar Đokić naglasio je da je ova investicija važna tema koju je potrebno razmotriti. Međutim, on je naglasio da treba razgovarati o tom projektu bez institucija Bosne i Hercegovine.

Izgradnja ove hidroelektrane je već u toku, ali Đokić je istakao da se suočavaju s preprekama koje se često postavljaju kad god treba realizirati zajedničke aktivnosti sa Srbijom.

– Prije svega, Buk Bijela je projekat koji je započet i krenuo, ali treba da prođe verifikaciju i saglasnosti određenih državnih organa. Ako pričamo kao Vlada Republike Srpske i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, zašto mi ne bismo bili suinvestitori, zašto Vlada Federacije ne bi učestvovala u toj investiciji? Zašto sutra Vlada Republike Srpske ne bi učestvovala u nekoj investiciji unutar Federacije Bosne i Hercegovine, a pogotovo u ovim projektima koji su državni projekti? -upitao je nekada Nermin Nikšić.

Međutim, prije nego što Srbija i Bosna i Hercegovina mogu imati zajednički interes na rijeci Drini, prvo treba riješiti problem dugovanja za električnu energiju iz već postojećih hidroelektrana Bajina Bašta i Zvornik. Srbija je prisvojila te hidroelektrane i koristi proizvedenu struju dugi niz godina. Do sada nije bilo razgovora o ovom pitanju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79