Državni ministri sutra ponovo o ukidanju viza, Turković upozorava na posljedice neusvajanja

Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković se obratila javnosti povodom sutrašnje sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kako bi ukazala na neke važne teme.

Turković je istakla da se na spomenutoj sjednici odlučuje o nizu pitanja čije će posljedice osjetiti direktno građani BiH, te da je važna zbog “činjenice da se na njoj ponovo borimo protiv pokušaja da nas se uvuče u političku trgovinu interesima građana Bosne i Hercegovine”.

Na dnevnom redu su, između ostalog, tri prijedloga. Prvo će glasati o prijedlogu predsjedavajućeg Zorana Tegeltije da se za još jednu godinu produži preferencijalni tretman domaćih kompanija u javnim nabavkama.

Turistički radnici iz Međugorja prijete protestima i tužbom: Olakšajte ulazak stranaca

“Tu smo odluku donijeli zajedno prošle godine sa namjerom da pomognemo domaću ekonomiju u teškom periodu pandemije, iako smo svi znali da rizikujemo reakciju Evropske unije. Lično smatram da našoj privredi i dalje treba ova pomoć, ali nisam sigurna da svi u Vijeću ministara BiH tako misle te je ishod glasanja vrlo neizvjestan”, ističe Turković.

Nakon toga Vijeće ministara će glasati o prijedlogu da se olakša ulazak stranaca u BiH na način da se priznaju potvrde o vakcinaciji i brzi antigenski testovi.

“Radi se o mjeri čija je primjena izuzetno izazovna za primjenu, posebno za Graničnu policiju BiH. Ako ona ne bude na pravi način pripremljena i definirana, može izazvati negativne posljedice te čak ugroziti dolazak turista. Osim toga brojne države u svijetu još uvijek priznaju i pored vakcinacije, samo negativne PCR testove. Kako će ova odluka proći, ovisi samo o tome koliko će je kvalitetno nadležne institucije pripremiti”, napisala je Turković.

Na kraju, Vijeće ministara BiH će ponovo glasati o prijedlogu za olakšavanje viznog režima za Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku te Kraljevinu Saudijsku Arabiju.

“Nema niti jednog razumnog argumenta zašto BiH ne bi usvajanjem ove odluke pomogla ekonomski oporavak turističkog sektora, tim prije što su je podržale sve relevantne institucije i od nas je traže turististički radnici iz cijele države”, tvrdi ministrica Turković.

U slučaju da odluka ne bude usvojena, ističe Turković, štete će biti milionske, a posljedice katastrofalne po turistički sektor.

“Javnost mora znati da se posljednjih sedmica blokadama i ucjenama pokušava nametnuti politička igra ‘ja tebi, ti meni’, po cijenu koju bi platili građani Bosne i Hercegovine. Odbijam biti dio takvog načina rada i pozivam sve ministre da rade u interesu cijele države i svih građana, a ne samo partikularnih, ličnih, i stranačkih interesa.”

Poručila je članovima Vijeća ministara da ne drže kao taoce hiljade turističkih radnika iz cijele države, zbog pregovora oko Izbornog zakona jer bilo kakva trgovina u tom smislu “neće donijeti rezultate”, te je dodala, da ovo nije pitanje nikakvih vitalnih nacionalnih interesa već osnovni interes građana BiH”.

“Pozivam svoje kolege da sutra usvojimo sve tri odluke u paketu i tako učinimo ono što građani od nas traže – pomognemo ekonomiju i oporavak od posljedica pandemije te pokažemo spremnost da zajednički radimo u interesu svih građana”, zaključila je Turković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79