Duraković: Srpske stranke traže podobnog Bošnjaka u Srebrenici

Kolegij Skupštine Opštine Srebrenica zasjedao je danas, te je većinom glasova srpskih stranaka donesena odluka o proceduri smjene predsjednika Skupštine Ćamila Durakovića iz Koalicije Moja adresa Srebrenica.

Iz lokalnog SNSD-a najavili su ranije kako imaju osiguranih 15 ruku odbornika za Durakovićevu smjenu. Njima treba Bošnjak, pa je pitanje da li će neko iz vlastitih interesa opet prodati jedinstvo koje je ponovo teško uspostavljeno.

“Danas u 11.00 sati zasjedao je Kolegij Skupštine Opštine Srebrenica kako bismo zakazali redovnu sjednicu Skupštine na koju je uz većinu glasova, iz reda srpskih stranaka, na dnevni red stavljen opoziv predsjednika Skupštine. Mi Bošnjaci smo bili protiv, ali smo manjina u Kolegiju, nismo mogli ništa učiniti po tom pitanju. Obrazloženje koje su kolege iz srpskih stranaka dale je šturo i neosnovano, očito se radi o naređenju Milorada Dodika, predsjednika SNSD, a koje kompromitirajući lokalni predstavnici političkih stranaka žele provesti u djelu – kazao je Duraković nakon sjednice Kolegija.

Potvrdio je da dnevni red Skupštine koja će biti održana 16. septembra ima tačku dnevnog reda o opozivu predsjednika Skupštine.

“U obrazloženju se navodi da sam ja neko ko vrijeđa institucije RS, Dodika, Stevandića i druge srpske političke lidere, te navode kako nisam sazivao sjednice u skladu sa Poslovnikom. Traži se nekakav pravni osnov kojeg očito nema. To je političko nasilje političkih stranaka iz srpskog naroda koje imaju većinu. Oni nama žele nametnutu svoju volju kroz smjenu mene koji sam bio jedini prijedlog našega kluba, Koalicije Moja adresa Srebrenica i DF-a na mjesto predsjednika Skupštine koja je zakonom bošnjačka pozicija. Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi propisuje načelnika iz jednog naroda, a predsjednik Skupštine mora biti iz drugog naroda. Ovo je kidnapovanje naše volje i nametanje neke političke volje što će nas definitivno dovesti u blokadu lokalne vlasti – dodaje.

Pojasnio je scenarij, ukoliko do toga dođe.

“Nakon 60 dana ukoliko se ne imenuje drugi Bošnjak na moje mjesto, lokalna vlast postaje nekonstituirajuća, nije konstitutivna, slijedi blokada rada lokalne vlasti. Zašto to rade kolege iz srpskih stranaka rade i načelnik, treba da se vidi. Mi Bošnjaci smo jedinstveni i drugog prijedloga osim mene nećemo imati. Sada je to pitanje bošnjačkog jedinstva, ali i razumijevanja od strane srpskih stranaka da bez Bošnjaka ne mogu konstituirati lokalnu vlast, niti mogu raditi. Neko je htio da napravi ovo stanje, da nama nametne njihovu legitimnu volju, traži se podoban Bošnjak koji će slijepo slušati instrukcije SNSD-a i drugih srpskih stranaka. Ako takav postoji, nažalost, neka im se pridruži. Bošnjaci neće pristati na takve oblike ucjene – poručio je Duraković za Preporod.info.

Duraković je, inače, prijavio novinara RTRS-a Branimira Đuričića kao negatora genocida u Srebrenici, što mu omogućava Krivični zakon Bosne i Hercegovine.

“Kolege iz srpskog dijela Skupštine žele na nasilan način poništiti volju Bošnjaka. Srbi bi da određuju ko će predstavljati Bošnjake, što je strašno – smatra Duraković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79