Dušica Runić: Srpski penzioneri u Federaciji BiH potpuno degradirani

Dušica Runić: Srpski penzioneri u Federaciji BiH potpuno degradirani


Načelnica opštine Drvar, Dušica Runić, podigla je prašinu izjavom da je više od 1.000 penzionera iz ovog povratničkog grada u Federaciji BiH ostalo bez pomoći, namijenjene energetski siromašnim porodicama u Federaciji BiH.

Pravo na pomoć izgubili penzioneri koji primaju penziju iz Republike Srpske.

“Time su srpski penzioneri u Federaciji BiH potpuno degradirani”, rekla je Runićeva.

Federalni ministar rada i socijalne zaštite Adnan Delić kaže da nije u pitanju nikakva degradacija, niti diskriminacija, na etničkom ili bilo kojem drugom osnovu.

Kad su penzioneri u pitanju, objašnjava Delić, pravo na ovu pomoć imaju građani koji žive u Federaciji BiH i primaju penziju iz Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

– To je jasno naznačeno u javnom pozivu, i to je u skladu za propisima. Meni je žao što su penzioneri koji primaju penzije iz RS isključeni, možda to nije ni pravedno, ali je po zakonu. Mi smo Vlada Federacije BiH i ne možemo izlaziti izvan svojih nadležnosti – kaže Delić za Srpskainfo.

Iz istog razloga, pomoć za energetski siromašne porodice u iznosu od 300 do 600 KM zaobići će i mnoge penzionere u Bosanskom Grahovu. Ova izrazito siromašna povratnička opština ima oko 1.200 stanovnika, mahom starih.

Kako navodi predsjednica Skupštine opštine Bosansko Grahovo, Slađana Čeko, pomoć će dobiti 150 porodica.

– Među njima je najmanje penzionera, jer naši penzioneri uglavnom primaju penziju iz Fonda PIO Republike Srpske. Među ovih 150 porodica su uglavnom one koje primaju socijalnu pomoć i porodice sa djecom, koja iz federalnog fonda primaju dječji dodatak od 100 KM mjesečno – objašnjava Slađana Čeko za Srpskainfo.

Prijaviti su se mogli građani FBiH iz četiri kategorije socijalno ugroženih
Podsjećamo, Vlada Federacije BiH je raspisala javni poziv za dodjelu novca energetski siromašnim porodicama u ukupnom iznosu od 64,5 miliona KM. U pitanju je novac iz programa podrške Evropske unije Bosni i Hercegovini u cilju ublažavanja negativnog socio-ekonomskog uticaja energetske krize.

Javni poziv je zaključen u petak, a prijaviti su se mogli građani FBiH iz četiri kategorije socijalno ugroženih, među kojima su i penzioneri sa penzijama manjim od 531 KM. Ovaj javni poziv je izazvao brojne kontroverze, ne samo zbog “izostavljanja” penzionera koji su na Fondu PIO RS, nego i zato što je trenutno najniža penzija u Federaciji BiH 538 KM, što je samo sedam maraka više od “cenzusa”.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija