Duška Jurišić kritikuje Trojku zbog BHRT-a: Ne želim vidjeti figu u džepu kod SDP-a i NiP-a

Foto: Fena

Duška Jurišić, zamjenica ministra za ljudska prava BiH, pozvala je partnere iz Trojke, prvenstveno SDP i NiP, na odgovornost po pitanju zakona o javnom RTV sistemu.

Na press-konferenciji Naše stranke, Jurišić je istaknula važnost prikupljanja RTV takse na teritoriji cijele BiH i usmjeravanja sredstava na jedinstveni račun, uključujući područje RS-a i regije s hrvatskom većinom.

Time bi se osiguralo održivo finansiranje svih javnih emitera, posebno BHRT-a i FTV-a, čije je poslovanje ugroženo.

Predsjednik Naše stranke, Edin Forto, osvrnuo se na napuštanje jedinstvenog sistema naplate od strane RTRS-a, što je urušilo cjelokupni sistem, uz podršku režima Milorada Dodika.

Istaknuo je potrebu za novim zakonom o javnom servisu, koji će biti prihvaćen od svih, naglasivši da BiH neće moći napredovati prema EU dok se to ne ostvari.

Jurišić je upozorila da bi nepostojanje direktnog prijenosa komemoracije i dženaze u Srebrenici zbog finansijskih problema BHRT-a imalo ozbiljne posljedice.

Smatra da postoje pokušaji da BHRT otpusti veći broj radnika i postane servis privatnim TV kućama i entitetskim emiterima, čime bi izgubila svoju ulogu kao državna televizija.

Naglasila je da je od RTV takse prikupljeno 300 miliona, dok je BHRT dobila samo 90 miliona, što je daleko ispod zakonskog udjela. Pozvala je Trojku da preuzme odgovornost i osigura da Vlada FBiH donese zaključak kojim bi se prikupljeni novac raspodijelio prema zakonu, kako bi se obezbijedilo fer finansiranje BHRT-a i FTV-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79