Duška Jurišić: Policija RS hitno mora otkriti i privesti napadače na povratnike Fadila i Ajšu Memišević

Duška Jurišić: Policija RS hitno mora otkriti i privesti napadače na povratnike Fadila i Ajšu Memišević


Policija RS hitno mora otkriti i privesti napadače na povratnike Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada, poručila je zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić.

Bračni par Memišević trenutno je zbrinut u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, nakon što su sinoć iz Doma zdravlja u Višegradu prebačeni u bolnicu u Goraždu, odakle su noćas transportovani u Sarajevo.

Jurišić je ocijenila da napad na najranjiviju, povratničku populaciju pokazuje da je sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini, posebno u entitetu RS znatno pogoršana. Državne, ali i druge nadležne institucije, imaju obavezu djelovati kako bi se otkrili i sankcionirali napadači, te garantirala sigurnost povratnicima.

– Podsjećam da su napadu na povratnike prethodili napadi na aktiviste Povorke ponosa 18.marta u Banjoj Luci, te uništavanje imovine novinara, koji su protestvovali zbog ugrožavanja slobode mišljenja i uvođenja verbalnog delikta u Krivični zakonik RS – navodi se u saopćenju zamjenice ministra Duške Jurišić.

Jusuf Nurkić: Koliko moraš biti jadan da pretučeš Fadila i Ajšu koji su u osmoj deceniji života i to za prvi dan ramazana

Iz PU Foča danas su potvrdili da je jedna maskirana osoba izvršila napad na supružnike Memišević u porodičnoj kući u selu Omeragići kod Višegrada i tom prilikom im nanio teže tjelesne povrede.

PU Višegrad dana 24.3. u 19 sati je prijavljeno da je jedno NN lice maskirano ušlo u toku noći sa 23. na 24. marta kod supružnika inicijala F.M i A.M, koji su nastanjeni u selu Omeragići kod Višegrada i tom prilikom je istima nanio tjelesne povrede i otuđio novac u iznosu od oko 7.000 KM – rečeno je za N1 iz PU Foča.

Dalje, kako su kazali, povrijeđeni supružnici su hospitalizovani i trenutno smješteni u bolnicu u Goraždu.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac u Istočnom Sarajevo. Uviđaj će biti izvršen danas u prisustvu tužioca – rečeno je.

Još je rečeno da je toku je istraga u cilju pronalaska počinioca i rasvjetljavanja događaja nakon čega će biti poznato više detalja o samom incidentu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija