Dvogodišnja Nedžma Bečak iz Kaknja ponovo treba pomoć dobrih ljudi!

Dvogodišnja Nedžma Bečak iz Kaknja ponovo treba pomoć dobrih ljudi. Malena Nedžma rođena je s Patau sindromom, anomalijama nogu i deformacijom kukova. Sa samo 11 dana Nedžama je imala prvu operaciju kičme, dok je drugu operaciju kičme imala u martu ove godine.

 

Dragi naši prijatelji,za one koje ne znaju.
Nedžma je djevojčica rođena u Kaknju sa brojnim anomalijama ( nogu,glave,kičme te patau sindromom)
Nedžma je operisala kičmu ( spina bifida ) u Zenici kada je imala 11 dana.Nakon godinu dana boravili smo u Sarajevskoj bolnici na Koševu,tu smo ležali i pripremali smo se za operaciju nogu.Jedno jutro bilo je to oko 5 sati,tada nas probude da se spremimo za vizitu,Nedžma plaće neda se presvući,uvija se,slućajno pogledam na kičmu i vidim da je nateklo kao orah inače je ona imala tu kao neku grbicu sa nateknućem to je izgledalo užasno,nagnjojilo se samo sto ne pukne.Pozovem ja sestricu da dođe,došla je ona pogledala i pozvala doktore doktori su samo previli i rekli na mora na magnet,a magnet se kod nas čeka mjesecima a ovo je hitan slučaj te nam rekao da se obratimo doktoru koji ju je operisao i otpuste nas kući.Došli smo kući i ja da presvućem Nedžmu odlijepim gazu ona je bila toliko natopljena gnjojem,očistim i previjem ponovo.Nedžma je bila puno bolje nije plakala,nakon nekog vremena odemo u Zenicu doktoru koji je operisao Nedžmu,on je zahtijevao magnet,uradili smo magnet i on je rekao da se treba ponovo operisati.Došli smo kući sjeli i razmišljali šta da uradimo,a da bude najbezbolnije i najlakše.
Naš komšija,jedan čovjek kojeg majka ne rađa više,on nam je pomogao.Poslali smo nalaze za Tursku,nakon par dana dobili smo odgovor,predračun i sve ostalo.
Predračun za operaciju koštao je 15.360 eura.
Prva misao bila je kako ćemo sakupiti novac kako?
Milion pitanja kružilo je glavom.Naš komšija Almir Allah ga nagradio,nazvao nas i rekao.Nemojte se sikirati ovamo ima mnogo gorih slućajeva nažalost kojima treba preko 100.000 eura,i opet se sakupi,samo pozitivni morate biti..
Plač vam neće pomoći samo hrabrost,sabur i snage.
Sakupili smo potrebne nalaze poslali za humanitarni broj.Dobili smo ga,zatim organizovali smo bazar kolačića pa humanitarne kutije,pa odlazak u druga mjesta sakupljali smo novac na razne načine,po selima gradovima,hvala Allahu odziv je bio za ne povjerovati za 7 dana imali smo i vise nego pola novca,borili smo se na sve načine.
I hvala Allahu sakupili smo novac,Nedžma je krenula iz Sarajeva u Tursku,svi su izašli da nas isprate komšije,rodbina nema ko nije.Svi plaču da li od tuge ili radosti.
Stigli smo u Tursku,hvala Allahu pa smo snalažljivi bili,jer ipak to je druga država ne znaš jezik ne znaš nista bukvalno ali snašli smo se,prošli pasošku kontrolu,pa uzeli prtljag pa u hotel.Sutra dan u bolnicu,ostali smo ležati,pripreme za operaciju su počele,magneti,rendgeni,vađenje krvi,mjerenje temperature ma sve detaljno što se kaže od A do Ž.
Eh došao je naš termin,spremni smo za operaciju,dolazi doktor govori nam da danas neće biti operacije jer je došao pacijent sa ogromnim tumorom,i da se on hitno mora operisati.Sutra dan je Nedžma u planu za operaciju.Došao je taj ‘sutra dan,nervoza prisutna,ruke se tresu oči pune suza ne zna čovjek kako bi reagovo.Dolaze po Nedžmu odvoze je a ona duša moja pruža ruke i plače,srce puca na milion komadića,onaj hodnik dug kilometrima,još uvijek mi je pred očima,plačem ja ne mogu sebi doći duša me boli,samo sam govorila Allahu čuvaj mi je jedino nju imam,princezo izdrži.
Punih 5 sati operacija je trajala dovoze je toplu i snenu,još je spavala,uključuju neke kablove,lijekove,antibiotike i ostalo.Leži na stomaku,polako otvara oči odma osmijeh.Laknulo mi je,jedan veliki kamen pao je sa srca,probudila se hvala Allahu..
Već kad se probudila potpuno bila je agresivna,ritala se,morala je biti na meni (da ja ležim i nju držim na sebi) jedino tako bi se smirila,i prošli su ti krizni dani koje nismo prespavali ni muž ni ja morali smo biti budni i bdjeti nad njom.Pustili su nas u hotel,kada smo došli spustili smo je da leži,samo sekund smo se okrenuli a ona je odmah sjela i gleda u nas hoćemo li je ružiti vidi da joj nismo nista rekli pocela je mahati rukicama od radosti..Proslo je mjesec i 10 dana našeg boravka u Turskoj.Došli smo kući svi su nas poželjeli.Naši najbliži su došli.Nakon par dana opet na kičmi procuri gnoj.Bože šta je sad?
Opet mi krenemo u Tursku stignemo,opet magnet,razne i brojne pretrage,te ustanove da je infekcija u pitanju,primala je sirup i injekcije,dok je primala nije curilo ništa došli smo kuci i taj isti dan kad smo došli opet procuri i mi opet za Tursku,opet u bolnicu na pretrage.Doktor je ustanovio da Nedžma ima blaži oblik tumora koji je dobroćudan,ne smeta joj,ali kad bi se operisao opet bi se vratilo i rekao nam je da je bolje da sačekamo da
Nedžma poraste ojača kako bi se operisala i tada bi bila mala šansa da se to vrati.Mi smo odlučili bazirati se na noge,da riješimo problem nogu,otisli smo na pregled kod ortopeda te nam je dao predračun koji je koštao oko 9.770 eura naravno u tu cijenu nisu bili ubrojani pregledi dodatni,karte,smjestaj i hrana.
I za tu operaciju smo se digli na noge,humanitarni broj za BH TELECOM i humanitarni broj za sve operatere.Pa sakupljanje po mjestima,pa humanitarne kutije i to smo sakupili.Krenuli smo u Tursku,stigli hairli i odma sutra dan u bolnicu pripreme,i odma sutra dan operacija.Znali smo da nije težak slućaj kao kičma i da će kraće trajati.Trajala je oko 3.5,4 sata.Operacija gotova,dovoze Nedžmu sa nogicom u gipsu budnu,gleda ona mene onim plavim okicama veselim.Odma su joj ukljucili antibiotike,stalno su dolazili mjerili temperaturu.
Nakon 3 dana pušteni smo u hotel,čim smo došli Nedžma je stojala uz kauč na onoj nozi u gipsu.Mi smo presretni bili da se ona oporavila tu smo bili još 15 dana zatim skinuli gips,stavili kalup,koji je nosila 6 sedmica,zatim smo otisli na kontrolu,doktor je bio prezadovoljan rezultatom operacije..Te smo se bazirali na drugu nogu tj lijevu koja je teži slućaj da ne dužim više.Predračun smo dobili koji iznosi 34.100 eura.Plus dodatni nalazi,avionske karte,smjestaj i hrana.Sami nismo u mogućnosti da sakupimo novac stoga vas molim da nam pomognete kao sto ste i do sada pomagali.Blizimo se koracima naše Nedžme.
Ispod imate podatke, žiro računa,humanitarnog broja koji važi samo za BH TELECOM,predračun.
U februaru aBd izlazi humanitarni broj za sve operatere.Dragi prijatelji ako nista bar podijelite..Dižite naše postove,pozovite svoje prijatelje u našu grupu da nas ima više.
Ovom prilikon se želim zahvaliti svima koji su pomogli,na bilo koji način da vas sad sve ne imentujem,mnogo vas je.
Allah da vas nagradi ako Bog da za sve što ste učinili za našu Nedžmu.Budite uz nas i ovaj put.Blizimo se onome za što se borimo svo vrijeme.
❤❤❤❤

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79