Dvoje penzionera sa minimalnom penzijom od 573 KM ne može da preživi: Potrošačka korpa iznosi skoro 3000 KM

Dvoje penzionera sa minimalnom penzijom od 573 KM ne može da preživi: Potrošačka korpa iznosi skoro 3000 KM


Penzionerima u Bosni i Hercegovini je više dosta jednokratnih pomoći, lunch paketa i svih drugih socijalnih davanja koja im se dodjeljuju kao milostinja.

Ono što penzioneri zaista trebaju je veća penzija, koja će im omogućiti dostojanstven život, a ne da preživljavaju od toga što će ih se neko sjetiti pred izbore i dodijeliti im par stotina maraka iz budžeta, pa se hvaliti tim potezom.

Najniža penzija u Federaciji Bosne i Hercegovine iznosi 573 KM.

Dakle, dvoje penzionera u domaćinstvu ima ukupno 1.146 KM mjesečno.

S druge strane, potrošačka korpa iznosi oko 2.900 KM. Ovo su brojke koje jasno pokazuju kolika je nepravda prema onima koji su cijeli svoj radni vijek uplaćivali u penzioni fond i sada, u starosti, žive ispod granice siromaštva.

Da li je neko stvarno lud ili misli da su penzioneri toliko naivni da će pristati na mrvice koje im se nude, dok se stvarni problem niskih penzija i visoke potrošačke korpe gura pod tepih?

Da li je došlo vrijeme da se glas penzionera čuje, jer im treba stabilan izvor prihoda, a ne privremene pomoći koje služe samo za političke poene



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija