Foto: Crna Hronika
Ko blokira mogućnost bh. građanima da s ličnom kartom putuju u Tursku?

Ko blokira mogućnost bh. građanima da s ličnom kartom putuju u Tursku?


Građani Bosne i Hercegovine su s nestrpljenjem čekali da nakon septembra 2022. godine mogu putovati u Tursku samo s ličnim kartama, bez potrebe za pasošem.

Tada je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan tokom posjete BiH najavio ovu pogodnost, koja je trebala biti omogućena potpisivanjem sporazuma između Vlade Republike Turske i Vijeća ministara BiH. Međutim, gotovo dvije godine kasnije, taj sporazum nije ratifikovan, a javnosti nije poznato zašto se to nije dogodilo.

Na sastanku održanom 6. septembra 2022. godine, tadašnji članovi Predsjedništva BiH (Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović) dogovorili su se s Erdoğanom o omogućavanju putovanja između BiH i Turske samo s ličnim kartama. Predsjednik Erdoğan je tada najavio da će nadležni ministri brzo završiti potrebne procedure, ali do danas nije postignut nikakav napredak.

Turska strana je, prema informacijama Ambasade Republike Turske u Sarajevu, već 16. septembra 2022. godine proslijedila nacrt sporazuma vlastima BiH. Međutim, iako je sporazum stigao na zasjedanje Vijeća ministara BiH, ubrzo je povučen s dnevnog reda, a razlozi za to ostaju nepoznati.

Stručnjaci smatraju da političke tenzije unutar BiH blokiraju ovaj proces. Naime, politički odnosi često ometaju implementaciju dobrih ideja koje bi bile korisne za sve građane. Slučaj Srbije, koja je s Turskom postigla sličan dogovor nekoliko mjeseci prije BiH, pokazuje da bi se ovaj sporazum mogao brzo sprovesti da su politički uslovi povoljni.

Dok se situacija ne razjasni, građani BiH mogu putovati s važećom ličnom kartom u nekoliko zemalja regiona, ali ne i u Tursku. S obzirom na to da Evropska unija od kandidata za članstvo očekuje usklađivanje viznog režima, pitanje je hoće li BiH uspjeti naći balans između svojih interesa prema Turskoj i evropskih obaveza.

Za sada ostaje nejasno kada će bh. građani moći koristiti ličnu kartu za putovanje u Tursku, a odgovornost za blokadu ovog procesa ostaje nerazjašnjena.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija