Foto: Ilustracija
Dvostruki standardi u tužilaštvu KS: Zašto se ne istražuju sumnjive radnje Elvedina Okerića?

Dvostruki standardi u tužilaštvu KS: Zašto se ne istražuju sumnjive radnje Elvedina Okerića?


Logika Tužilaštva Kantona Sarajevo postavlja ozbiljna pitanja u vezi s primjenom zakona i jednakim tretmanom građana pred pravdom. Naime, dok je bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka hapšen zbog navodne zloupotrebe budžetskih sredstava, Tužilaštvo je donijelo odluku da neće provoditi istragu protiv Elvedina Okerića, predsjednika Skupštine Kantona Sarajevo, za iste radnje.

Prema odluci kantonalnog tužioca Seada Kreštalice, koji je već disciplinski kažnjavan zbog zataškavanja istraga, Tužilaštvo je 9. avgusta ove godine obavijestilo Ured za borbu protiv korupcije da nema osnova za pokretanje istrage protiv Okerića zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, iako su udruženja povezana s Narodom i Pravdom dobila znatna sredstva iz kantonalnog budžeta.

“Obavještamo vas da je dana 9.8.2024. godine Tužilaštvo donijelo Naredbu da se istraga neće provoditi protiv Okrerić Elvedina, zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. KZ FBiH, jer je iz prijave i pratećih spisa očigledno da prijavljeno djelo nije krivično djelo,” navedeno je u odluci.

Foto: Istraga.ba

“O neprovođenju istrage, kao i o razlozima za to tužitelj će obavijestiti oštećenog i podnositelja prijave u roku od tri dana. Oštećeni i podnositelj prijave imaju pravo podnijeti pritužbu u roku od osam dana uredu tužitelja”, navedeno je u 231 Zakona o krivičnom postupku Federacije BiH.

Tužilac Sead Kreštalica je dugi niz godina bio zamjenik glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo. Dana 13. juna ove godine, prebačen je u Odjel općeg kriminaliteta, pri čemu je insistirao da zadrži nekoliko predmeta iz Odjela za privredni kriminal i korupciju. Jedan od tih predmeta bio je i slučaj predsjednika Skupštine Elvedina Okerića. Dva mjeseca kasnije, Kreštalica je donio odluku da neće pokrenuti istragu protiv Okerića, a da pritom nije poduzeo niti jednu konkretnu tužilačku radnju. Inače, Sead Kreštalica je poznat po “završavanju predmeta,” zbog čega je ranije disciplinski kažnjavan.

Ej, ono smo završili sve. Ostalo je još ovo samo, pa ćemo ovo“, kazat će Sead Kreštalica u telefonskom razgovoru sa majkom sarajevskog kriminalca Mirze Hatića protiv kojeg je tada zastupao optužnicu podignutu 2008. godine.

Prije razgovora s majkom, Kreštalica je u prisustvu svjedoka o ovom predmetu u kafani  razgovarao i sa ocem Mirze Hatića. Tada je kazao da će “skinuti dvije tačke optužnice” protiv ovog sarajevskog kriminalca čije se ime u kaznenim evidencijama pominje najmanje 20 puta. Hatić je, između ostalog, osuđivan zbog pokušaja ubistva, ugrožavanja sigurnosti, iznuda, nedozvoljenog držanja oružja i organiziranog kriminala.

Foto: Istraga.ba

Kreštalica, koji je ranije bio poznat po “završavanju predmeta” u korist osumnjičenih, premješten je iz Odjela za privredni kriminal u Odjel općeg kriminaliteta, ali je zadržao nekoliko predmeta, među kojima je i ovaj vezan za Okerića. Bez ikakvih dodatnih istražnih radnji, odlučio je da nema osnova za provođenje istrage protiv Okerića, dok je u slučaju Abdulaha Skake pristup bio potpuno drugačiji.

Naime, iz Budžeta Kantona Sarajevo najmanje 200 hiljada maraka je raspodijeljeno udruženjima građana koja su osnovali članovi Naroda i Pravde. Od toga, oko 140 hiljada KM je dodijeljeno udruženju u Srebrenici koje su osnovali vodeći članovi općinskog odbora NiP-a u tom gradu, dok je 70 hiljada KM dobilo udruženje čiji je osnivač federalni ministar za rad i socijalnu politiku, Adnan Delić. Evo detalja i dokaza.

“Udruženju građana “Argentarija” iz Srebrenice dodijeljeno 88.000 KM za podršku projektu Održivi povratak u Opštinu Srebrenica”, navedeno je u zvaničnom saopćenju Skupštine Kantona Sarajevo. Na spisku osnivača ovog Udruženja su Azem Alić, Nedim Ademović, Sejdalija Suljić, Senajid Ademović. Predsjednik Udruženja je Sejdalija Suljić, dok je kontakt telefon Udruženja 061471799. Isti broj je naveden na stranici Opštinskog odbora NIP-a u Srebrenici. Članak Istrage iz oktobra prošle godine možete pročitati ovdje.

Skaka je bio prvo uhapšen, a potom pod istragom zbog raspodjele znatno manjih sredstava u odnosu na Okerića. Optužen je za zloupotrebu budžetskih sredstava Grada Sarajeva, dok se Okerićeve odluke o raspodjeli nekoliko stotina hiljada maraka udruženjima povezanim s Narodom i Pravdom ne smatraju problematičnim.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija