Džaferović: Dodik je Vučićev izvođač radova, zlo treba zaustaviti što prije

Vučić stoji na čelu razbijanja Dejtonskog sporazuma i retrogradne politike, Dodik je samo njegov izvođač radova. Zlo treba zaustaviti što prije. Vlasti Srbije i RS-a, da su pametne, podržale bi Rezoluciju o Srebrenici u UN-u, kaže za FTV bivši član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Za Trojku kaže da je sve osramotila odlaskom na sastanak sa Dodikom dok je on usvajao Izborni zakon RS-a. Džaferović, između ostalog, i odgovara: Da li bi SDA u ovakvim uslovima ušla u vlast, je li Dom naroda BiH blokiran, šta slijedi nakon 2. maja.

Na početku kaže da su, pravno gledano, ‘odluke NSRS-a kojima je vršen udar na ustavni poredak BiH – ništavne’.

„To su odluke koje podrivaju ustavni poredak BiH, suprotne su i Ustavu BiH i važećim zakonima BiH. Dakle, pravno su ništavne, i ako ih usvoje u daljem toku procedure – na kraju će ih Ustavni sud BiH staviti van snage“, smatra Džaferović.

Što se tiče Dodikovog skupa u Banjoj Luci, kaže da on nema nikakve pravne implikacije. Ali, ocijenio je Džaferović, ima nešto što je teže – ksenofobne poruke koje su izrečene na tom skupu.

„Dodikova izjava da Srbi i Bošnjaci ne mogu živjeti zajedno je fašistička, izjava puna mržnje, izjava koja vodi u probleme i destabilizaciju prilika, takve izjave su davali oni koji su pred agresiju atakovali na BiH. Ne znam je li on svjestan šta je kazao, to je nešto što udara u temelje mira i stabilnosti. Dodik i oni koji zagovaraju takvu politiku moraju znati da su entiteti nastali u Dejtonu, djeluju u okviru Ustava i države koja ima svoj kontinuitet. I svako podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma je, ustvari, podrivanje tih entiteta“, naveo je.

Dodaje da to nije samo retorička poruka.

„To može da ima za cilj daleko teže implikacije. Zloupotrijebljen je jedan trenutak, civilizacijski gest – Rezolucija o Srebrenici. Iza svega ovoga stoji velikosrpska politika i to je taj projekt – koriste taj trenutak da radikaliziraju stvari unutar BiH. Aleksandar Vučić je na čelu svega toga, pa i Dodik kao neko ko izvodi radove u BiH. Oni neće Dejtonski mirovni sporazum, neće cjelovitu, demokratsku BiH. Imaju agendu razbijanja BiH. To je sve na tom tragu. Posao rade je koji nas može odvesti u ozbiljne probleme“, istakao je Džaferović.

‘To zlo treba zaustaviti što prije’, dodaje.

„Srbija se mora suočiti s prošlošću. Akcija Srbije protiv Rezolucije u UN-u govori da ta država nije spremna da se suočava s prošlošću“.

Upitan zbog čega se vlasti RS-a i Srbija toliko protive Rezoluciji o Srebrenici, naglašava – ‘da su pametni, podržali bi tu Rezoluciju i krenuli bismo da izgrađujemo i BiH i region’. Oni, tvrdi on, imaju druge agende u planu – velikodržavne agende na štetu BiH.

O Dodikovoj najavi da će, ako Rezolucija bude usvojena, razmisliti hoće li učestvovati u donošenju odluka na nivou države BiH, kazao je da se on poigrava s institucijama BiH već duži niz godina, te da se njemu, i svima onima koji se ponašaju na takav način, treba suprotstaviti.

„Svi oni koji blokiraju institucije s namjerom razbijanja države – osim domaćih mehanizama, postoji i međunarodna zajednica. Nije slučajno visoki predstavnik prisutan u BiH. Bolje ukloniti jednog pojedinca nego trpjeti nesagledivo zlo koje može da proizađe iz takvih politika“, smatra Džaferović.

Dalje navodi:

„Odlaziti Dodiku na noge, mislim na Trojku, u situaciji kada on donosi izborni zakon RS-a je pojas za spašavanje Dodiku. Ne trebaju ga spašavati, nisu trebali otići taj dan. Oni su nas sve osramotili tim odlaskom. Mislim da nisu ništa ni dogovorili. Neće moći sprovesti bilo šta, ako su se dogovorili“.

Suština problema i aktuelne vlasti, tvrdi Džaferović, je da su teme postale isključivo one koje nameću Dodik i Dragan Čović.

„Sadržaj politike i ono o čemu se raspravlja je postao sadržaj na osnovu zahtjeva SNSD-a i HDZ-a. U tome je osnovni problem ove koalicije, i to je osnovna negativna posljedica radi šačice vlasti. Nisu to smjeli uraditi, morao se napraviti jak probosanski blok. Kad vidim ko predstavlja probosanski blok, teško mi bude“.

Na pitanje da li bi SDA u ovom momentu ušla u vlast, odgovorio je:

„Pod ovim uvjetima pod kojim je ušla Trojka, SDA nikad ne bi ušla u vlast. Da mi uđemo u vlast i izvršavamo želje SNSD-a i HDZ-a – Bože, sačuvaj. Mi imamo svoju agendu koja se tiče evropskog puta, reformi, boljeg životnog standarda…“

Kaže i da, što se tiče Kluba Bošnjaka, Dom naroda nije blokiran. Njega su, navodi, blokirali oni koji su na dnevni red stavili nakaradan zakon o Ustavnom sudu, kojim se zahtijeva odlazak stranaca i uvodi se etnički način rada i odlučivanja.

„Nije zadatak parlamenta da raspravlja o rušenju ključnih institucija. Zadatak je da gradi te institucije. Obrnut je red stvari“.

Na pitanje hoće li BiH nakon 2. maja krenuti ka EU ili ćemo se vraćati unazad prema 90-im, poručio je da će BiH ići naprijed – i na svom evropskom i NATO putu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79