Džaferović i Komšić komentarisali Dodikovo ponašanje: Došao je u ćorsokak, ponižava sebe!

Nakon sjednice Predsjedništva BiH, novinarima se obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

– Gospodin Dodik je bio protiv svih tačaka. Na cijeli set tačaka je povukao nacionalni vitalni interes. To je njegovo ustavno pravo bez obzira koliko neke stvari djelovale apsurdne. Dodik je tražio da se skinu pojedine tačke koje se tiču finansijskih sredstava da to ne bi propalo jer bi morao potegnuti nacionalni vitalni interes. Mi smo pristali jer nam nije cilj da taj novac koji je neophodan institucijama i građanima bude blokiran – kazao je Komšić.

Međudržavni sporazumi

Dodao je da nisu postigli dogovor kada je u pitanju ugovor koji bi država trebala potpisati sa Islamskom zajednicom u BiH.

– Naš je cilj je saglasnost svih članova Predsjedništva o tome. Dodik se protivio tome rekavši da nisu isti ugovori sa sve tri religijske zajednice u BiH, što je i logično – kazao je Komšić.

Dodik o ugovoru IZ sa državom: Diskriminacija je da vjernici mogu izaći petkom sa posla na džumu!

Objasnio je koja je razlika ugovora BiH sa Islamskom zajednicom u odnosu na one potpisane sa Katoličkom crkvom i Srpskom pravoslavnom crkvom.

– Ugovori sa ove dvije crkve imaju karakter međudržavnog sporazuma. Sjedište Katoličke crkve je u Vatikanu, a SPC-a u Beogradu. Sjedište IZBiH je u Sarajevu i to se mora imati na umu. Imat ćemo dodatne konsultacije s IZBiH – istakao je Komšić.

Dodik komentarisao alkohol u Predsjedništvu: Komšić i ja smo pili rakiju kod Džaferovića u kabinetu

Satjeran u ćošak

Istakao je da je Dodik sve svojim postupcima satjerao u ćošak.

Na pitanje novinara o reakcijama međunarodne zajednice i visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt) na Dodikovo ponašanje, Komšić je rekao:

– Bonske ovlasti su sastavni dio njegove misije, da li će ih koristiti na koji način, u dogovoru sa PIC-om ne znam. Šta on čeka, ja mislim da i gospodin Šmit čeka konkretne poteze i narušavanje Ustava, ovo su za sad samo riječi. Dok se se odvija u okviru zakona i institucija sve je u redu, ali kada krene narušavanje Ustava onda dolazi do problema.

Komšić potvrdio: Kojim povodom su on i Dodik nazdravljali u Džaferovićevom kabinetu?

Džaferović je naglasio da iako svojim aktivnostima na sjednicama Dodik očigledno i dalje radi na blokadi institucije, objasnio je kako je također pokazao i određene promjene u ponašanju.

“Ima jedna znakovita promjena u odnosu na dosadašnje ponašanje Dodika. Neke tačke za koje je jako zainteresovan pristao je da ne budu na dnevnom redu te je rekao da je bolje da ne budu tu sada ako će propasti”, rekao je Džaferović.

Također, Džaferović je rekao kako je jedna od važnijih tema bio ugovor s Islamskom zajednicom te da je pitanje potpisa ostavljeno za naredne sjednice.

Naglasio je da ukoliko Dodik nastavi s praksom kakvu je do sada primjenjivao, međunarodna zajednica mora oštrije reagovati.

“Imao sam kontakte s međunarodnom zajednicom. Ukoliko Dodik nastavi s ovom praksom, onda će morati doći do njihove snažnije reakcije. U ovakvim situacijama oni imaju mandat da pomognu Bosni i Hercegovini”, pojasnio je Džaferović.

Ipak, Džaferović ističe kako bi pravosudne institucije prije svega trebale uraditi svoj posao.

“Pravosuđe mora raditi svoj posao. U nekom redu poteza, mislim da su u prvom redu institucije države i one trebaju dati odgovor”, rekao je član Predsjedništva BiH.

U Predsjedništvu BiH orilo se: “Srpkinja je mene majka rodila. Pjevale se i Halidove pjesme #crnahronika

Posted by CRNA Hronika BIH on Monday, 18 October 2021 

O Dodikovom dolasku u kabinet s harmonikašem, Džaferović je poručio kako je riječ o pokušaj ponižavanje Predsjedništva BiH.

“To je pokušaj da se ponizi Predsjedništvo BiH koji je završio na samoponižavanju onih koji su to uradili. Svako od nas svojim govorom i djelima slika sam sebe i pravi predstavu o samom sebi. Javnost je pametna, ona razumije sve te postupke i sigurno je da će od najšire javnosti biti protumačeno kao samoponižavanje. To je neprimjereno za ovu instituciju. Oni koji su spremni da se spuste na ovakav nivo, oni govore o sebi, a ne o državi, narodu i bilo čemu drugom. Ovo danas je bio najobičniji primitivizam”, zaključio je Džaferović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79