Džaferović o izjavama Orbanovog portparola: Javljaju se zagovorinici radikalne i rasističke politike

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović (SDA) je izjavu Zoltana Kovacsa, glasnogovornika mađarskog premijera Viktora Orbana, da “integracija dva miliona muslimana predstavlja izazov za Evropsku uniju” nazvao sramnom i bezobraznom.

Smatra da su pravi izazovi za EU radikalne, ksenofobne, rasističke politike čiji se zagovornici javljaju ovih dana te da nema Unije ako takve politike budu imale budućnost.

“Nije za EU izazov kako integrirati dva miliona muslimana, jer smo mi autohton evropski narod koji oduvijek živi ovdje i mi smo Evropljani”, kazao je.

Ambasadorica BiH u Češkoj se oglasila na Orbanovu izjavu:”Ja sam ponosna Bosanka..”

Džaferović je izjavio da su Bošnjaci štitili univerzalne civilizacijske vrijednosti i onda kada im je u historiji bilo najteže, u vremenu odbrane Bosne i Hercegovine od agresije. Smatra da se EU treba graditi na jedinstvu različitosti, na zaštiti individualnih ljudskih sloboda i prava te na Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

“I mi u takvu EU vjerujemo i u takvu EU želimo da idemo, a ne EU koju zagovara Orban i klika koja se jučer javila s tim sramnim porukama”, zaključio je Džaferović za Hayat.

ANKETA: Treba li Viktoru Orbanu zabraniti dolazak u Sarajevo?

Komentarisao je i dokumente koji su se pojavili u kojima je sadržano da je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi krajem novembra s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom dogovorio održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske u kojoj su napadnute nadležnosti Bosne i Hercegovine, kazavši da je to sramno ako se ovi navodi pokažu tačnim.

Pusić snažno odgovorila Orbanu: Muslimani iz BiH su Europljani!

“Neprihvatljivo je da bilo koji zvaničnik EU pravi bilo kakve dogovore koji bi značili održavanje te Skupštine Republike Srpske i usvajanje tih zaključaka, dakle koji bi značili početak udara na ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Varhelyi i šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler to treba da pojasne javnosti”, mišljenja je Džaferović.

Zaključio je da to sasvim sigurno nije stav evropskih institucija, jer je njihov stav da se u Bosni i Hercegovini treba, bez rezerve i bez ostatka provoditi 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Jedan od prioriteta je i funkcionalnost institucija Bosne i Hercegovine.

Oglasio se reisu-l-ulema nakon skandaloznih izjava Orbanovog portparola

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79