Džaferović: Presuda Mujanoviću politički motivisan progon, Srbija štiti zločinca Đukića

Presuda Višeg suda u Beogradu bivšem pripadniku Armije Republike Bosne i Hercegovine Huseinu Mujanoviću predstavlja nastavak progona države Srbije nad građanima Bosne i Hercegovine, izjavio je u ponedjeljak Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Srbija je u presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde presuđena da je učestvovala u međunarodnom sukobu na teritoriji Bosne i Hercegovine, te kao država agresor nema kredibilitet da procesuira građane Bosne i Hercegovine. To su potvrdili i sudovi u Londonu i Beču, u slučajevima Divjak i Ganić, kada su jasno kazali da se pred pravosudnim organima Srbije ne može očekivati objektivan proces”, navodi se u saopštenju Džaferovića.

Džaferović je dodao da ako postoji osnov, Huseinu Mujanoviću je mogao suditi samo Sud BiH.

“Pošto je Srbija sve vrijeme to odbijala, ova presuda suda u Beogradu nije ništa drugo nego politički motivisan progon. Također, najava zvaničnika Srbije, na čelu sa predsjednikom te države, da će okončati ovu praksu pokazala se kao licemjerje, te je sasvim jasno da je cilj države Srbije da putem svog represivnog aparata zastrašuje i politički progoni državljane Bosne i Hercegovine, što ne može ostati bez posljedica na odnose između dvije države”, smatra Džaferović.

Najavio je da će u predstojećem periodu institucije države Bosne i Hercegovine intenzivirati komunikaciju prema institucijama Evropske unije i državama članicama o tome da Srbija, kao kandidat za EU, “pruža zaštitu osuđenim ratnim zločincima poput Novaka Đukića, odugovlači suđenje za ubistvo 1.300 Bošnjaka u Kravici i pruža zaštitu od suđenja visokim oficirima pri Glavnom štabu VRS-a Svetozaru Kosoriću, Radoslavu Jankoviću, Milomiru Savčiću i Brani Pećancu koji se terete za genocid u Srebrenici, čime najbolje pokazuje kontinuitet svojih namjera prema BiH i bošnjačkom narodu”.

Bivši pripadnik Armije RBiH Husein Mujanović osuđen je danas pred odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu na kaznu zatvora od deset godina u koju će mu biti uračunato i vreme provedeno u pritvoru.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79