Džaferović razgovarao sa premijerom Kosova, Dodik se izjadao medijima

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je Srni da nema informaciju da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović razgovarao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, a “ako je do takvog razgovora došlo u pitanju je njihov privatni razgovor”, smatra Dodik.

– Nedopustivo je da se kapacitet Predsjedništva BiH koristi za privatne razgovore, posebno sa ljudima koji predstavljaju samoproglašene zemlje i zemlje koje BiH nije priznala. Sve što je saopćeno a odnosi se na stavove bošnjačkog člana Predsjedništva je njegov privatni stav, a ne stav Predsjedništva BiH – kazao je Dodik.

On je podsjetio da BiH nije priznala Kosovo “niti će to uraditi dok je Republike Srpske” te je iskoristio priliku za još jedan napad na državu BiH i njene institucije.

– I ova situacija svjedoči o besmislu BiH i njenoj neodrživosti. U kojoj to još zemlji na svijetu član Predsjedništva mora da demantuje drugog člana, i gdje se spoljna politika vodi na način da se institucije, koje su zajedničke, privatizuju na način kako je to urađeno u ovom slučaju – rekao je Dodik.

Predsjedavajući Džaferović, što je jasno, ne mora obavijestiti Dodika o razgovorima sa drugim državnicima i zvaničnicima drugih zemalja, a razgovor podrazumijeva se nije bio privatne prirode, kako to navodi Dodik.

Tema telefonskog razgovora, na inicijativu premijera Kurtija, bila je ekonomska saradnja Bosne i Hercegovine i Kosova nakon ukidanja taksi za proizvode iz naše zemlje.

Predsjedavajući Džaferović je pozdravio ovu odluku kosovskih vlasti, ocijenivši je značajnom za privredu Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da je, bez obzira što pitanje priznanja Kosova nije riješeno, jer o tome u Bosni i Hercegovini ne postoji konsenzus, potrebno unaprijediti ekonomsku saradnju i pojednostaviti procedure za slobodan protok ljudi, roba, usluga i kapitala.

Sagovornici su se saglasili da je neprihvatljivo da Bosna i Hercegovina i Kosovo u tom pogledu imaju najrigidniji odnos u regiji.

Predsjedavajući Džaferović je naglasio da podržava dijalog Srbije i Kosova pod okriljem EU i uz podršku SAD-a, s nadom da će to dovesti do konačnog rješenja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79