Edin Forto: “Neka sve glasove izgubimo, mi smo ispravni. Zamolio sam reisa da zaštiti Miomirku Melank!”

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo i predsjednik Naše stranke, za N1 je govorio o brojnim političkim temama, ali i onim koje su obilježile prethodni vikend u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Tako se dotakao i treće bh. parade ponosa, različitih stavova NiP-a koalicionog partnera Naše stranke kao i rezultata na izborima. Poručio je da Naša stranka može ostati bez svih glasova, ali da će uvijek biti na strani istine.

Nakon performansa slovenskih umjetnika ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, članovi Kantonalnog odbora SDA danas su ispred iste te kulturne ustanove okupljeni zatražili ostavke Vlade KS. Pitali smo Fortu je li i to jedan vid njihovog performansa?

Službeno zatražena ostavka Melank u komisijama PFBiH zbog “stava o ezanu”

“Nema nikakve dileme, njima fali priča i korupcijskih skandala ove vlade jer ih nema, fali im grešaka jer ih nema. Oni su se nekoliko puta kladili na neke stvari. Naprimjer, kada su dobili neke lažne informacije da se neki projekti neće završiti, sve su stavili na to i kada su vidjeli da će oni biti gotovi sada šute. Radi se naravno o rekonstrukciji pruge, pravili su i velike pressove o nepostojećem kršenju Zakona o javnim nabavkama, uključili su čak i peredsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića u sve to. Stalno pokušavaju izazvati sumnju u rad ove Vlade KS. Sada su ovaj performans iskoristili za diskreditaciju na neki drugi način koje nemaju nikakve veze s ovom vladom”, naglasio je Forto.

Govoreći dalje o trećoj bh. povorci ponosa u Sarajevu, Forto je rekao da Vlada KS nije organizator tog događaja naglašavajući da ne zna od čega se lider NiP-a Elmedin Konaković i član te ministar u Vladi KS Adnan Delić ograđuju na društvenim mrežama. Naime, oni su, kao i još mnogi članovi NiP-a jasno rekli da su protiv održavanja povorke te da nikada nisu za to dali pristanak.

“Povorku organizuje grupa građana u skladu sa zakonom. Mi služimo građanima i s kojima se slažemo i s kojima se ne slažemo. Naš zadatak je da štitimo ustavni poredak i zakone i to je ono što mi radimo. Ne znam kako to procjenjuju Konaković i Delić, ali ja to svom glasačkom tijelu ne bih poručio. Mislim da su zakon i zaštita Ustava iznad bilo čijih osjećaja uz svo poštovanje koje imam prema bilo čijem vjerskom i religijskom osjećaju. Javno nisam reagovao na Konakovićevu izjavu jer sam cijeli dan imao obaveze, evo sada govorim o tome”, dodao je Forto.

Kazao je dalje da je na povorku od predstavnika političkih stranaka došao ko je htio pa su tako uradili i iz Naše stranke. Naglasio je da ni prošle godine nije bilo nekih od njihovih koalicionih partnera, ove ih je, kaže bilo još manje te su svaki put sve “samiji” (Naša stranka op.a.).

“To je Naša stranka, svi drugi za sebe odgovaraju. Ja se ne bavim razlikama među drugim strankama. Dakle, isključivo se bavim svojim poslom i svojom strankom. Međutim, rekao bih da je osnovna razlika između SDA i NiP-a pristup borbi protiv korupcije. Kada je riječ o koaliciji, sve dok se budemo dogovarali oko stvari oko kojih se slažemo, nije nikakav problem da to nastavi i da u budućnosti ide u korist svih građana. A kada je riječ o SDA, oni moraju proći bolnu tranziciju do stranke koja radi protiv korupcije, a oni još nisu kandidat za Našu stranku”, naveo je.

Dalje je kazao da je Trojka proizvela kandidata za Predsjedništvo BiH te da je to dokaz da se može raditi zajedno.

“On će naravno pobijediti. Mi ćemo također objaviti program Trojke koji ćemo ponuditi građanima pred izbore da znaju da čak i kada glasaju pojedinačno za svakog od nas da znaju za šta ćemo se zajedno (kao koalicija op.a.) boriti. Moja pretpostavka je da ćemo biti zajedno i bez obzira na izborne rezultate, ali naravno nikad se ne zna. I dalje tvrdim da je programsko koaliranje najbolje za BiH”, mišljenja je Forto.

Govoreći o “gubljenju izbornih poena” zbog događaja proteklog vikenda u KS, Forto je rekao da može nabrojati veliki niz poteza koje je Naša stranka donijela znajući da im to neće donijeti glasove već da će im ih i oduzeti.

“Mogu vam reći da ne bježimo od nepopularnih stvari, podsjećam na ploču na Kazanima kada smo bili usamljeni jer smo drugačije tražili da se formuliše natpis jer su žrtve tako tražile kao i njihove porodice i jer vjerujemo u istinu koliko god ona boljela. Mi se ne bojimo izgubiti sve glasove ako se borimo za ispravnu stvar. Neka sve glasove izgubimo, mi smo ispravni i bit ćemo uz istinu”, zaključio je Forto.

Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH je osudio ovaj čin i pozvao Vladu KS da preuzme odgovornost. Forto kaže da je na ličnu inicijativu razgovarao s njim.

“Suštinski sam se obratio reisu Kavazoviću i zatražio da zaštiti našu federalnu zastupnicu Miomirku Melank čiji je lažni mail sa pogrešnim političkim kontekstom stigao u javnost. Rijaset je to predstavio kao njen i mi smo tražili da se to ispravi pa smo tako obavili i razgovor. Reis je osoba koja je duboko svjesna svog položaja i utjecaja i koja zna šta radi. Razmijenili smo danas stavove u vezi sa nekoliko stvari. Pozvao sam ga da nas podrži, da idemo zajedno u borbu protiv mržnje u BiH i u borbu za evropski put. On je to razumio na pravi način i potpuno je svjestan poruke koju mi želimo poslati. Iznio je određenu zadršku prema blokiranju grada zbog bh. povorke ponosa, ali zbog geografskog položaja Sarajeva, a ni u koji način nije događaj dovodio u pitanje. Kazao je da je teško kada se glavna saobraćajnica zatvori te da treba imati obzira i prema pravima drugih građana. Rekao sam mu da je tu procjenu donijela uprava policije i odlučila kakav je rizik i kako će proći skup koji se održava po zakonu. Moje pitanje bi bilo ko to prijeti građanima pa su potrebne antiterorističke mjere. Ja vjerujem policiji i kada ona kaže da je to sigurnosna procjena, ne možemo se raspravljati oko toga i to je odgovor i za blokadu. Razgovor je bio ugodan i profesionalan sa reisom. Ohrabrujuće je koliko dobro razumije šta znači poštovanje Ustava i zakona i zaštita svih ljudi u BiH”, naveo je Forto.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79