Eichorst jasna: Ovo su glavni uslovi koje očekujemo od bh. vlasti

Izvršna direktorica za Evropu u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Ajhorst (Eichorst) stigla je jučer u dvodnevnu posjetu BiH.

Ona se danas obratila medijima na press konferenciji.

Intenziviranje dijaloga

– Željela sam prije povratka u Brisel otići u kamp Butmir i sastati se sa komandantom EUFOR-a. Kao što vidite, kratka posjeta, primarni povod je politički dijalog koji imamo sa šest partnera sa zapadnog Balkana. Koristim priliku da se zahvalim na gostoprimstvu. Mislim da smo razmatrali vrlo važne teme sa našim partnerima u cilju jačanja i intenziviranja dijaloga, prije svega u kontekstu zajedničke politike prema EU i same odbrane.

Kada sam već spomenula odbranu, nakon ovog obraćanja medijima, razgovarati ću sa komandantom misije ALTEA – rekla je Ajhorst.

Kaže da primjećuje posebnu energiju u radu MVP BiH, te da su svi angažovani na ispunjavanju zadaća.

– Bila je to kratka posjeta, ali vrlo produktivna. Jučer sam se sastala sa Predsjedništvom i razgovarali smo o tome šta je naredni korak za BiH. Ovo je značajan trenutak i zamah, kao i prilika koja se ukazala. Prilika koja zahtjeva da svi budu angažovani na ispunjavanju zadaća. Ova energija i angažman je nešto što primjećujemo u radu MVP, posebno u njihovom angažmanu.

Glavni uslovi

Ajhorst je istakla koji su glavni uslovi koji se očekuju od bh. vlasti.

– Martovska sjednica Evropskog vijeća je izuzetno važna za BiH. Nedavno je gospođa Fon der Lajen bila u posjeti BiH, željela je vidjeti šta je urađeno kako bi mogla izvijestiti šefove država. Konkretno želimo da vidimo napredak po pitanju Frontexa, usvajanja zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, zakon o sukobu interesa i zakon o sudovima. To ja zovem 3+1 uslovima. Moramo obaviti sve pripreme kako bismo imali adekvatan izborni proces.

Moram iskoristiti priliku da čestitam svima koji su u sklopu misije ALTHEA i na misiji koju obavljaju. Mi se kao EU uveliko oslanjamo na procjene EUFOR-a. Ja pokušavam da minimiziram bilo kakvu prijetnju koja je pristuna. Nažalost takve prijetnje su prisutnije u medijskom prostoru od onih koji žele da ispunjavaju svoj posao – kazala je Ajhorst.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79