Ejdo, Husein, Ćerim i Redžo su četiri Bosanca koji su prije 111 godina stradala na Titaniku

Iz Bosanske Krupe na sjeverozapadu BiH četiri Bosanca – Ejdo Rekić (u to vrijeme tridesetosmogodišnjak), Husein Sivić (četrdesetogodišnjak), Ćerim Balkić (dvadesetšestogodišnjak) i godinu mlađi Redžo Delalić stradali su u potonuću jednog od najvećih i najpoznatijih prekookenaskih brodova Titanic u noći sa 14. na 15. april prije 111 godina.

Tim je povodom 2017. godine u njihovom rodnom gradu podignuto spomen-obilježje, ozvaničen početak gradnje spomen-muzeja i podsjetilo se na tu najveću pomorsku svjetsku nesreću.

Odredište Krupljana trebalo je biti Harrsburg, gradić u Pennsylvaniji u Americi, gdje se, prema podacima, već tada u iseljeničkoj koloniji nalazilo više od pet stotina Krajišnika – Bosanaca i Hercegovaca.

Četvorica Krupljana ukrcala su se na Titanik u srijedu, 10. aprila 1912. godine. Kartu su kupili u Švicarskoj, u Sent Galenu u Agenciji Viktor Klaus Wildi i to za treću klasu i platili ih oko hiljadu i 200 (1.200) današnjih švicarskih franaka, piše Al Jazeera.

Praunuk Ejde Rekića, Nijaz Tatarević, godinama istražuje i prikuplja arhivsku građu o potonuću Titanica.

 

“Ranije nismo znali da su poginuli na Titanicu, već samo da su najvjerovatnije stradali na nekom brodu,” kaže Tatarević i dodaje kako su tek kasnije, odnosno prije osam godina, utvrdili da se njihova imena nalaze među poginulim na Titaniku.

“Iz Arhiva BiH dobili smo podatke koji to potvrđuju. Dobili smo i knjigu Stotinu godina Bošnjaka u Americi, u kojoj je jedan dio upravo posvećen potonuću ovog Broda.”

Prema prikupljenim podacima Ejdo Rekić je prvi put bio u Americi 1906. godine, gdje je radio u rudniku.

“Nakon šest godina provedenih u Americi, moj pradjed Ejdo se vratio u Bosansku Krupu, kako bi obišao obitelj”, kazao je Nijaz Tatarević, “i po povratku poveo je sa sobom trojicu prijatelja, Sivića, Balkića i Delalića. Međutim, nisu stigli do Amerike – nalaze se na spisku 1.514 onih čiji je život završio u tri stotine metara dugom Titaniku, čija olupina leži na morskom dnu u vodenom ambisu dubokom 3.784 metra. Godinama kasnije obitelj je primala penziju iz Amerike. Vijest o smrti ove četvorice Krupljana bila je tajna, a saznanje o okolnostima tragedije trajalo je gotovo stoljeće.”

Tatarević podsjeća da su putovali kao austrijski državljani i sa austrijskim pasošima. “Stoga smo ostvarili kontakt i sa Arhivom u Beču, kako bi dobili kopije dokumenata. Također, iz Agencije u Švicarskoj trebali bi dobiti kopije karata za putovanje. Osigurali smo uslove za gradnju i otvaranje malog spomen-muzeja za Krupljane sa Titanica, a veliku podršku nam pruža i pružiće Američki Institut.”

Četrdeset breza

Iz Pisarovine kod Zagreba u Hrvatskoj na Titanicu je stradalo trideset mještana, od kojih je troje preživjelo i to: Nikola Lulić iz Konjskog broda kod Perušića u Lici, Ivan Jelševec iz Topolica kod Siska i Mara Osman Banski iz Čazme.

U okviru obilježavanja stote godišnjice potonuća broda Titanic 2012. godine u Pisarovini je osnovana Udruga Titanic 100 s ciljem čuvanja uspomena na stradale. Ubrzo je okupila članove iz 34 grada i šest država. Svi oni zajedno prikupljaju građu i provode aktivnosti na obilježavanju. godišnjica.

U znak sjećanja na stradale, ali i mještanina Pisarovine Stjepana Turčina, na imanju obitelji Žunec u Bratini – Pisarovina izgrađena je Spomen-kuća „Titanik 100“ .

U okviru Spomen- kuće je muzejska postavka sa više od 700 dokumenata, šest originala sa Titanica i spomen-parkom u kojem je zasađeno 40 breza – krugovi sa 30 breza za stradale hrvatske, pet za slovenačke i četiri za bosanskohercegovačke državljane – što je 39 i jedna, četrdeseta, breza za sve ostale putnike Titanika.

Na brezama se nalaze pločice sa imenima poginulih putnika. U Spomen-parku će biti izgrađen komandni most sa Titanika i tri putničke kabine, biće uređena i šetnica od 270 metara – simbolično dužina broda.

Spomen-muzej i Park posvećeni su i mornarima sa hrvatskog broda Carpathia za 84 člana posade, koji su pritekli u pomoć i spasili preživjele putnike „Titanika“.

Naime, dan nakon isplovljavanja Titanika iz engleske luke Saunthamptom Carpathia je krenula u suprotnom smjeru – iz New Yorka prema Rijeci, a prvi SOS signal u pomorskoj povijesti njihovo je putovanje pretvorio u legendu.

Obilježavanje godišnjice tragedije Titanika povezalo je i otvorilo saradnju između Bosanske Krupe u BiH i Pisarovine u Hrvatskoj.

Dogovoreno je unapređenje saradnje, a vezanost za posljednje putovanje Titanika pretvoriće u turistički proizvod, piše Aljazrera.net.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79