Sad je jasno, povećanje akciza nije bilo zbog gradnje autoputeva

Peta godina kako se građani Federacije Bosne i Hercegovine nisu provozali niti jednom novom dionicom autoputa, a ušli smo u drugu godinu u kojoj plaćamo znatno skuplje gorivo, zbog povećanja putarina, usmjerenih upravo na izgradnju autoputa. Samo u prošloj godini građani Bosne i Hercegovine su po osnovu putarina uplatili 620 miliona maraka. No, novih kilometara nema.

Od ukupno prikupljene putarine 620 miliona maraka – za izgradnju puteva namijenjeno je 234,7 miliona, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje. Dok je iznos od 319,5 miliona namijenjen za pokriće kreditima za izgradnju Koridora Vc. Od tog iznosa Federacija je u 2018. dobila – 188,5 miliona; Republika Srpska – 124,6 miliona; Brčko Distrikt – 6,4 miliona KM. No, i dalje oko 70 miliona ostaje na posebnom računu Uprave, piše N1.

“Ostatak predstavlja rezervu na posebnom podračunu Jedinstvenog računa za poravnanje kada Upravni odbor usvoji konačan akt i raspodjeli ovih sredstava”…

Samo u periodu juli – decembar 2018. godine, od 25 feninga putarine po litru naftnog derivata na račune preduzeća u Federaciji uplaćeni su sljedeći iznosi:

P Autoceste FBiH – 145.583.605,26 KM
Upravitelji za ceste – 36.395.901,31 KM))

“Akcizama mi ne možemo graditi autoput. Povećanje akciza je imalo samo jednu svrhu, a to je da se deblokiraju veliki novci koji su po osnovu vanjskih kredita bili odobreni i kojima bi se trebali ustvari graditi autoputevi. Vi sa 90 miliona ne možete ništa izgraditi, to je bio uvjet određenih međunarodnih finansijskih institucija, prije svega EBRD-a”, pojašnjava Zlatko Hurtić, ekonomista.

No, kada je riječ o Koridoru Vc, bez obzira na prikupljeni novac, i aktivirane kredite međunarodnih finansijera – na terenu i danas, umjesto novih dionica, tek tenderi, planovi, obećanja.

“Ono što se znalo od samog početka je da zadnje povećanje akciza na gorivo ne ide za izgradnju novih autoputeva, kao što su predstavnici međunarodne zajednice i predstavnici vlasti u BiH govorili. S obzirom da pravimo preskupe autoputeve i neisplative autoputeve, a da njih radimo na kredit od međunarodnih finansijskih organizacija, one su pritisle međunarodnu zajednicu u BiH, a ona opet izvršila pritisak na vlasti da se povećaju akcize koje idu isključivo za otplatu već uzetih kredita”, ističe Damir Miljević, ekonomista.

U Autocestama Federacije BiH bez komentara na naše upite o intenzitetu gradnje i tome u šta je usmjeren novac od akciza. U međuvremenu Republika Srpska, potpuno odvojeno i ubrzano gradi autoput, koji nije dijelom Koridora Vc. U prošloj godini otvorena je dionica Prnjavor – Banjaluka. Prvi put se pregovara o koncesiji s kineskim kompanijama, za nastavak autoputa od Doboja prema Brčkom i Bijeljini.

“Naš osnovni strateški pravac u izgradnji autoputeva u narednom periodu je povezivanje Doboja preko Vukosavlja, Brčkog do Bijeljine dalje do Rače, i izgradnjom ovog mosta, za kojeg mislim da su sve procedure privedene kraju na Gradišci, mi ćemo dobiti jedan autoput koji će imati upotrebnu vrijednost povezivanja Beograda i Banjaluke”, kaže Radovan Višković, entitetski premijer.

Na koncu, u priči o akcizama na gorivo, činjenica je i to da su građani Bosne i Hercegovine u protekloj godini bili suočeni nekoliko puta s poskupljenjem goriva, da su u 2018. iz džepova zbog toga na račun Uprave za indirektno oporezivanje izdvojili 234,8 miliona maraka više u odnosu na 2017. a da im i danas namjena tog novca nije jasna.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments