Ekspert za energetiku i okoliš: HE Buk Bijela jedan od pokušaja agresije na hidropotencijal BiH

Hilmo Šehović, ekspert za energetiku i okoliš, član Odbora za energetiku i okoliš ANUBiH, nekadašnji načelnik za energetiku Vlade RBiH i pomoćnik ministra za energiju u Vladi FBiH, za N1 je govorio o polaganju kamena temeljca za izgradnju hidroelektrana Buk Bijela na rijeci Drini.

Šehović je kazao da je izjava premijerke Srbije Ane Brnabić, da ako je problem Buk Bijela da onda treba revidirati i prethodne koncesije, iracionalna.

“Očigledno gospođa ne razmije neke elementarne stvari. Ali ovo što je spominjala 280 koncesija i entitete i kantone, to blage veze nema sa ovim. Ovdje se radi o međudržavnoj rijeci u koju su uključene i tri države, ne samo BiH i Srbija, nego i Crna Gora”, kazao je i istakao:

“Ovo je samo jedan od puno pokušaja energetske agresije na hidropotencijal, posebno rijeke Drine.”

Smatra da je ovo četvrti pokušaj uzurpacije prava BiH na hidropotencijal, te pojašnjava kakvi su gubici nerješavanja ovog pitanja sa Srbijom.

“Gubici su ogromni. Te dvije hidroelektrane, Zvornik i Bajina Bašta, koje učestvuju 20 posto u proizvodnji energije HE u Srbiji. To je za njih jako značajno, ali oni nemaju pravo na hidropotencijal iz te dvije HE, jer je to pravo BiH”, pojasnio je.

Šehović je govorio i o problemima korištenja hidropotencijala u BiH. Pogledajte video.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79