Električni romobili bez zakona: Nesreće na cestama i trotoarima u BiH

Električni romobili postaju sve popularniji u Bosni i Hercegovini, pružajući brz i ekološki prihvatljiv način prijevoza. Međutim, nedostatak regulative o njihovom korištenju stvara ozbiljne probleme i opasnosti na cestama i trotoarima.

Bez jasnih pravila o tome gdje se smiju voziti, vozači romobila se suočavaju s nesrećama koje pogađaju i njih same i pješake.

Nedostatak zakonske regulative

U Bosni i Hercegovini još uvijek ne postoji zakonska regulativa koja bi jasno definirala pravila korištenja električnih romobila. Vozači romobila koriste i cestu i trotoar, što stvara konfuziju i povećava rizik od nesreća. Bez zakona koji bi regulisao gdje se romobili smiju kretati, korisnici često moraju improvizirati, što dodatno ugrožava njihovu sigurnost i sigurnost drugih učesnika u saobraćaju.

Kombinovano voženje na cestama i trotoarima

Vozači električnih romobila često koriste kombinovano voženje, prelazeći sa trotoara na cestu i obratno, u pokušaju da izbjegnu prepreke i ubrzaju svoje kretanje. Ovakva praksa dovodi do čestih nesporazuma i opasnih situacija. Na cestama su izloženi opasnosti od sudara s automobilima, dok na trotoarima ugrožavaju sigurnost pješaka.

Svjedoci nesreća

Svakodnevno smo svjedoci nesreća u kojima su uključeni električni romobili. Vozači često nisu svjesni opasnosti koje im prijete na cestama, niti opasnosti koje predstavljaju za druge. Nesreće koje uključuju romobile često rezultiraju ozbiljnim povredama, kako vozača tako i pješaka. Nedostatak zaštitne opreme, poput kaciga, dodatno povećava rizik od teških povreda u slučaju nesreće.

Potreba za regulacijom

Hitno je potrebno usvojiti zakonsku regulativu koja će jasno definisati pravila korištenja električnih romobila. Ovo uključuje određivanje mjesta gdje se smiju voziti, obaveznu zaštitnu opremu za vozače, kao i edukaciju o sigurnom korištenju. Bez ovih mjera, broj nesreća će nastaviti rasti, ugrožavajući sigurnost svih učesnika u saobraćaju.

Zaključak

Električni romobili predstavljaju budućnost urbanog prijevoza, ali bez adekvatne zakonske regulative, njihova upotreba može dovesti do ozbiljnih problema. Potrebno je hitno djelovati kako bi se osigurala sigurnost vozača romobila i ostalih učesnika u saobraćaju. Uvođenjem jasnih pravila i regulativa, električni romobili mogu postati siguran i efikasan način prijevoza u Bosni i Hercegovini.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79