Revizori osporili premještaj supruge Enesa Obralije u ministarstvo Nenada Nešića

Revizori osporili premještaj supruge Enesa Obralije u ministarstvo Nenada Nešića


Državni revizori potvrdili su nepravilnosti u premještaju Raseme Obralije, supruge utjecajne osobe u sigurnosnom sektoru, sa pozicije šefice odsjeka Interpola pri Direkciji za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH u Sektor za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH, prenosi Fokus.ba

Ovim postupkom, Ministarstvo kojim upravlja Nenad Nešić prekršilo je pravila o internom oglašavanju radnog mjesta

Rasema Obralija, supruga Enesa Obralije, predsjednika Nezavisnog odbora i člana Odbora državne službe za žalbe, prebačena je bez prethodnog internog natječaja. Fokus je u martu ove godine objavio tekst o mogućoj trgovini utjecajem prilikom njenog premještaja. Nakon ovog premještaja, Miroslav Nešić, rođak ministra Nenada Nešića, preuzeo je određene poslove rukovodioca odsjeka Interpola pri DKPT-u, što je potvrdio i direktor DKPT-a, Enes Karić.

Foto: Fokus.ba

Prema izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH o radu Ministarstva sigurnosti BiH za 2023. godinu, navedeno je da je eksterni premještaj Raseme Obralije urađen bez prethodnog internog oglašavanja tog radnog mjesta. Revizori su pojasnili da je Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH definirano da, ukoliko u instituciji postoji upražnjeno mjesto koje se ne može popuniti internim premještajem državnog službenika uposlenog na sličnom radnom mjestu, institucija mora prvo interno oglasiti to mjesto.

Ako interni premještaj nije moguć, Agencija pokušava popuniti upražnjeno radno mjesto eksternim premještajem državnog službenika koji je na sličnom položaju u drugoj instituciji. U ovom slučaju, nisu prezentirani dokazi da je Ministarstvo izvršilo procjenu da li unutar institucije postoji kandidat za unapređenje prije nego što je to mjesto popunilo putem eksternog premještaja.

Revizori su naglasili da institucija mora obavljati interno oglašavanje i sprovoditi interni natječaj u slučajevima kada postoji upražnjeno radno mjesto na koje se državni službenik može unaprijediti. Narušavanjem ovog procesa, Ministarstvo sigurnosti BiH prekršilo je principe transparentnosti prilikom zapošljavanja.

Ovakvo postupanje ima za posljedicu narušavanje principa transparentnosti prilikom upošljavanja, istaknuli su revizori. Dodali su da nisu prikazani dokazi da je Ministarstvo sigurnosti BiH izvršilo procjenu unutar institucije da li postoji kandidat za unapređenje prije nego što je to mjesto popunilo putem eksternog premještaja.

Na kraju, revizori su zaključili da je nepravilnim postupkom prilikom premještaja Raseme Obralije narušen princip transparentnosti, što dovodi u pitanje pravičnost zapošljavanja u državnim institucijama.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija