Elektroprivreda BiH: Snabdijevanje električnom energijom stabilizovano nakon prekida

Elektroprivreda BiH: Snabdijevanje električnom energijom stabilizovano nakon prekida


Nakon jučerašnjeg problema u elektroenergetskim sistemima Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Albanije, svi kupci Elektroprivrede BiH su uredno snabdjeveni električnom energijom.

Postrojenja hidroelektrana na Neretvi, kao i blokovi u termoelektranama Tuzla i Kakanj, rade prema planiranom režimu. Elektroenergetski sistem BiH je stabilizovan i ponovo radi u punom kapacitetu.

Poremećaj na elektroenergetskoj mreži, koji se dogodio 21. juna 2024. godine u 12:25 sati izvan granica BiH, doveo je do potpunog zastoja proizvodnih postrojenja Elektroprivrede BiH i obustave napajanja električnom energijom. Zahvaljujući brzom i profesionalnom djelovanju uposlenika Elektroprivrede BiH, oko 13:30 sati, postrojenja hidroelektrana na Neretvi su postepeno vraćena u pogon. Istovremeno, radilo se na ponovnom osposobljavanju postrojenja termoelektrana u Tuzli i Kaknju.

„Elektroprivreda BiH nije mogla spriječiti ovaj problem jer je nastao van granica naše zemlje, ali smo poduzeli sve da što prije stabiliziramo sistem. Sve dežurne ekipe bile su na terenu, sve proizvodne kapacitete smo stavili u puni pogon, i angažovali dodatne kapacitete. Na tržištu smo kupili i dodatne količine električne energije kako bi građanima u što kraćem roku osigurali uredno napajanje. U roku od dva do tri sata od početka poremećaja, uspostavili smo normalno snabdijevanje za sve naše kupce,“ izjavio je dr. Sanel Buljubašić, generalni direktor Elektroprivrede BiH.

Svi uposlenici Elektroprivrede BiH djelovali su uz stručno provođenje sigurnosnih mjera kako bi zaštitili proizvodna i distributivna postrojenja, čime su izbjegnuta oštećenja i omogućeno vraćanje u režim rada. Elektroprivreda BiH je, u saradnji s Elektroprijenosom BiH i Nezavisnim operatorom sistema BiH, vršila postepeno opterećenje mreže koordiniranim podizanjem proizvodnje i snabdijevanja kupaca.

„Zahvaljujemo na brzoj i adekvatnoj reakciji svih službi koje su radile na rješavanju ovog problema. Pravovremenom reakcijom spriječeni su kvarovi i havarije na ključnoj infrastrukturi, kao i brojne druge posljedice koje bi duži prekid snabdijevanja izazvao, od problema u bolnicama do snabdijevanja građana vodom. Ovakve situacije se povremeno dešavaju i ne možemo ih spriječiti, ali možemo raditi na dodatnom jačanju stabilnosti elektroenergetskog sistema BiH i unapređenju sistema automatskih zaštitnih mehanizama,“ naglašava dr. Buljubašić.

Ovaj incident, koji je izazvao prekid proizvodnje i distribucije električne energije u BiH, još jednom je ukazao na važnost očuvanja integriteta i operativne stabilnosti sistema. U periodu visokih temperatura, kada je potrošnja električne energije povećana, Elektroprivreda BiH apeluje na svoje kupce da energiju koriste efikasno kako bi se izbjegli problemi u njenoj proizvodnji i distribuciji.

Totalni raspad sistema zbog problema izvan BiH nije zabilježen u posljednjih nekoliko decenija. „Totalni raspad sistema“ je stručni naziv za situaciju u kojoj je sva proizvodnja prekinuta i nema snabdijevanja električnom energijom iz eksternih interkonekcija. Kvarovi na elektroenergetskoj mreži se povremeno dešavaju širom svijeta i ne mogu se spriječiti, ali se može unaprijediti sistem zaštite i brže restauracije sistema.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija