Zbog toplotnog vala povećan broj intervencija Hitne službe Mostar

Zbog toplotnog vala povećan broj intervencija Hitne službe Mostar


Zbog ekstremno visokih temperatura koje su zahvatile Mostar, Služba za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja “Stari grad” Mostar bilježi znatan porast broja intervencija.

„U posljednjih nekoliko dana, s porastom temperatura, bilježimo povećan broj pacijenata u Hitnoj pomoći, kako na terenu, tako i u ambulanti. Najčešći problemi zbog kojih se javljaju su varijacije krvnog tlaka, nesvjestice i stomačne tegobe,” izjavila je za Fenu doktorica Merima Halilović iz Službe za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja “Stari grad” Mostar.

Doktorica Halilović je naglasila da su pacijenti svih starosnih dobi, od djece do starijih osoba, pogođeni ovim zdravstvenim problemima. Također, tokom ljetne sezone, povećan je broj saobraćajnih nezgoda, a sve veći broj turista traži medicinsku pomoć, najčešće zbog stomačnih tegoba. Povećane temperature uzrokuju kvarljivost hrane, što dodatno doprinosi probavnim problemima.

Građanima je savjetovano da izbjegavaju izlazak vani od 11 do 17 sati, da provode vrijeme u klimatiziranim prostorijama, unose dovoljno tečnosti, konzumiraju laganu hranu i oblače laganiju odjeću prilikom izlaska na visoke temperature.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike izdalo je preporuke poslodavcima kako bi se spriječile štetne posljedice po zdravlje radnika zbog visokih temperatura u FBiH. Poslodavcima je savjetovano da razmotre mogućnost prekida rada na otvorenom u periodu od 12 do 17 sati, te da se rad nastavi poslije 17 sati. Ukoliko to nije moguće, preporučuje se pomjeranje početka radnog vremena na šest sati ujutro.

Ove mjere su neophodne kako bi se zaštitilo zdravlje građana i radnika tokom toplotnog vala koji je zahvatio Mostar i okolinu.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija