Elvir Klempić, Srebreničanin u Bidenovom izbornom štabu: Učinili smo nešto nevjerovatno

Joe Biden razumije šta se treba učiniti na Zapadnom Balkanu, kazao je Elvir Klempić, Bosanac, Srebreničanin, direktor odnosa sa etničkim zajednicama u Sjedinjenim Američkim Državama u kampanji demokratskog kandidata i čovjek koji je nesumnjivo značajno doprinio činjenici da će 46. američki predsjednik biti veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i regiona.

Klempić je proteklih mjeseci komunicirao sa 17-18 zajednica širom Amerike i svijeta, uključujući i zajednice porijeklom sa Balkana.

Osoba koja razumije Balkan

Razgovor sa Klempićem je vođen u trenutku dok se pripremao za pisanje večerašnjeg govora budućeg američkog predsjednika, što dovoljno govori o njegovom utjecaju u krugu šefa vodeće svjetske sile.

I toku razgovora, čuli su se glasovi oduševljenja okupljenih u Bidenovom štabu!

– Utisci su nevjerovatni. Ovo što smo učinili u zadnjih godinu dana je nešto nevjrovatno, nešto što nije učinjeno u zadnjih 25-30 godina u predsjedničkim kampanjama u Americi. Ja, kao direktor odnosa sa etničkim grupama u Americi, mogu izraziti zadovoljstvo što smo mnoge zajednice uključili u ovaj proceskazao je Klempić za Radiosarajevo.

Budući predsjednik Biden je razgovarao sa predstavnicima tih zajednica i iznosio svoju agendu, a isto tako slušao šta je tim zajednicama bitno. Učinili smo nešto nejverovatno! Ova pobjeda je veliki plus za BiH i za bosanskohercegovačku dijasporu, kazao je Klempić.

On je naglasio da ćemo ubuduće na čelu Amerike imati osobu “koja razumije Balkan i koja razumije čitav svijet”.

– Tako možemo pozitivno gledati na buduće procese. Ovo je osoba koja veoma dobro poznaje Balkan i osobe oko njega dobro poznaju Balkan. Može se najvjerovatnije očekivati da će Sjedinjene Američke Države biti mnogo više aktivne na Balkanu i puno više aktivne što se tiče NATO pakta i demokratije. Možete očekivati da ćemo mnogo više biti angažirani na Balkanu, kazao je Klempić na pitanje šta Bosna i Hercegovina i Balkan mogu očekivati nakon izbora Joea Bidena.

Nadalje, istakao da je Joe Biden veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, ali i regiona.

Lična satisfakcija

– On razumije šta se treba učiniti u regionu da bi se promovirala demokratija, vladavina zakona i ljudska prava. On je prijatelj Bosne i Hercegovine, ali, vjerujte, i prijatelj Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Sjeverne Makedonije…, rekao je Klempić.

Govoreći o ličnoj satisfakciji nakon velikog uspjeha budućeg predsjednika Bidena i potpredsjednice Kamale Harris, Klempić je istakao da je radostan.

No, skroman je i, naravno, ne želi mnogo govoriti o svojim doprinosima ovom historijskom uspjehu.

– Ali, ovo vam dovoljno govori kakve su osobe budući predsjednik Biden, kao i buduća potpredsjednica Kamala Harris. U proteklih 25 godina, ja sam prošao put od Potočara do pozicije da sam pomogao da izaberemo novog američkog predsjendika! To vam dovoljno govori kakvi su Biden i Harris i kave prilike daju drugima, da se pokažu, da pokažu da mogu nešto učiniti, rekao je Klempić.

Na koncu je uputio veliko hvala cijeloj bosanskohercegovačkoj dijaspori, a posebno Bosancima i Hercegovcima u Americi.

– Zahvalio bi se bh. dijaspori širom Amerike jer je izašla prvi put u nejverovatnim brojevima. Većina je prvi put izašla da glasa. Želio bi im se zahvaliti od sveg srca, posebno u ključnim državama kao što su Iowa, Michigen, Georgija, Pennsylvania, što su izašli da nas podrže. Bila je velika borba za svaki glas. Zato je važno da je bh. zajednica izašla na izbore. Drago mi je da naša zajednica nije zaboravila što je Biden uradio 90-tih za nas, za sve što se trudio i što će tek uraditi, rekao je Klempić.

Govoreći o svojoj daljoj karijeri, skromni Elvir je poručio da možemo biti sigurni “da je bio i da će biti uz Joea Bidena”.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79