Elvis Keljmendi, Ajlin Ahmić i Anel Sejfović preko telefona dogovarali međunarodni transport droge

Pred vijećem Suda BiH danas je održana sjednica na kojoj je razmatran prijedlog Tužilaštva da se za naredna dva mjeseca produži pritvor slobode lišenim u akciji kodnog imena “Rez”, Elvisu Keljmendiju, Anelu Sejfoviću i njegovom rođaku Ajlinu Ahmiću.

Državni tužilac Džermin Pašić je tražio produženje pritvora kako bi se osigurao neometan nastavak istrage koja će kako je već najavio biti i proširena. Pašić je naglasio da je riječ o međunarodno organiziranoj grupi koja je duži vremenski period vršila krijumčarenje i prodaju većih količina droge.

Naveo je da je Tužilaštvo 3. avgusta uputilo zahtjev da se putem međunarodne pravne pomoći iz Francuske dostave dokazi vezano za aplikaciju “Sky” koju su u komunikaciji koristile brojne kriminalne grupe. Napomenuo je da Tužilaštvo identificiralo suosumnjičene i da su oni lišeni slobode i ispitani, te da su priznali izvršenje krivičnih djela, a to je kako je kazao, posebno značajno kada je u pitanju Elvis Keljmendi.

Pašić je također istakao da su utvrdili povezanost ove grupe s drugim grupama i da su se bavile međunarodnim transportom droge te pritom pribavili ogromnu imovinsku korist. Pominjući Keljmendija tužilac je istakao da su pripadnici ove grupe u saradnji s drugim grupama lako obezbjeđivali lažna dokumenta koja su identična originalnim, piše Avaz.

– Činjenica je da su oni imali ljude koji su im pružali podršku. Oni su posredovali i imali neposredne kontakte ne samo s pojedinim policijskim službenicima već i sa zaposlenima u pravosudnim organima- kazao je Pašić koji je objasnio da se ovaj predmet vezuje za istragu u predmetima protiv Radenka Blaževića i ostalih koji su u pritvoru.

– Modus operandi ovih grupa su planiranje i pripreme ubistava, iznuda i drugih vrsta krivičnih djela koja imaju odlike nasilja i prisile- kazao je između ostalog Pašić.

Branioci Elvisa Keljmendija, Anela Sejfovića i Ajlina Ahmića, advokati Vedad Kolašinac, Rusmir Karkin i Bojan Veselinović zatražili su da se prijedlog za produženje pritvora odbije kao neosnovan, te da se osumnjičenima eventualno odrede mjere zabrane. Branioci su istakli da osumnjičeni nemaju namjeru napuštati BiH, te su istakli da su Keljmendi i Ahmić zasnovali porodice u Sarajevu.

Također su kazali da tužilaštvo nije ponudilo nijedan objektivni dokaz i da sve što je navedeno proizilazi iz aplikacije “Sky” te da su saznali da tužilaštvo tek pribavlja dokaze iz Francuske. Advokat Kolašinac je istakao da vijeće mora preispitati zakonitost dokaza “Sky” aplikacije, te da je ispitivanje Elvisa Keljmendija obavljeno bez prisustva advokata Senada Krehe.

-Ne vidim kako bi neko od njih mogao uništiti dokaze, jer se sve odnosi na Sky” aplikaciju kojom raspolaže MUP- Kantona Sarajevo pa ne vidim kako bi neko mogao doći do toga- kazao je advokat Kolašinac.

Inače Elvis Keljemendi je potvrdio da ima državljanstvo BiH i Srbije, dok je Anel Sejfović istakao da posjeduje samo državljanstvo BiH.

Ahmić se zapitao o kakvoj međunarodnoj grupi sa redi kada se on s jednim osumnjičenim nije vidio pet godina dok je s drugim dvije godine bio u zavadi i svađi.

Tužilac Pašić je naveo da osumnjičeni imaju razgranatu mrežu pomagača i posrednika.

– Modus operandi grupe je bio da nisu ni imali potrebe da budu u doticaju s drogom. Mogli su sve završiti telefonom i uz korištenje šifri dogovoriti transport droga, a da se ne nalaze na licu mjesta- kazao je Pašić.

Iz Tužilaštva BiH su nakon lišenja slobode poručili da prema prikupljenim dokazima, u predmetu u kojem je ostvarena značajna međunarodna saradnja, osumnjičeni su djelovali kao organizirana kriminalna grupa, sa podijeljenim ulogama i zadacima, koja je duži vremenski period vršila krijumčarenje i prodaju velikih količina opojnih droga.

Svi su koristili aplikaciju Sky. Elvis Keljmendi koristio je nadimak „Besa Bes“ i „Cataleya“, Ajlin Ahmić je bio „Avatar“, a Sejfović je bio “Bernardo Provenzano”. Sumjiče se da su na kilogramu kokaina uzimali 90.000 KM, a heroina 40.000 KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79