Emotivna ispovijest medicinske sestre Aide Petonjić: Plakali smo ispod vizira, nekima nismo mogli pomoći

Bijeljinski medicinski radnici iskazali su u proteklih jedanaest mjeseci ogroman entuzijazam i požrtvovanje, hrabro i neustrašivo se suočivši s pandemijom koronavirusa.

Aida već deset godina radi u bijeljinskoj bolnici

Među onima najhrabrijima, svakako je i Aida Petonjić (38), medicinska sestra, dobrovoljac u COVID bolnici, koja je od prvog dana, negdje od sredine marta prošle godine, iskazala veliku hrabrost i požrtvovanje, dobrovoljno se uključivši u medicinske ekipe koje su u neprestanom kontaktu sa zaraženim pacijentima. Aida već deset godina radi u bijeljinskoj bolnici i među prvima je primila i vakcinu protiv koronavirusa.

– Nisam ni jednog trenutka imala dilemu, treba li to da radim ili ne. Rekla sam sama sebi, idem da pomognem ljudima. Prvo sam bila u infektološkoj ambulanti s doktoricom Aleksandrom Radojčić, da bih od novembra bila prebačena na Endoskopiju – Odsjek za hirurške grane, gdje sam konstantno u COVID uvjetima – rekla nam je Petonjić.

Kako je istakla, nije se plašila zaraze, iako su njeni roditelji dijabetičari, a i roditelji njenog muža Senada su u poznim godinama.

Požrtvovanje i pomoć

– Hvala Bogu, niko od njih nije imao problema s koronom. Poštovala sam socijalnu distancu, kod kuće, sa mužem i sinom sve je normalno funkcioniralo. Iz ovog jedanaestomjesečnog iskustva najviše su me pogađale situacije kada smo imali mlade ljude koji su bili zaraženi i koji su tretirani kao teži slučajevi. Znale su suze same poteći ispod maske i ispod vizira. Ponekad, uz svo naše požrtvovanje i pomoć, nekima objektivno nismo mogli pomoći. Mnogi to, koji nisu bili u prilici vidjeti, ne mogu ni shvatiti – dodala je Petonjić.

Pohvalila je rukovodstvo i menadžment bijeljinske bolnice, koje je dobro organiziralo rad ove ustanove u uvjetima pandemije, ali je znalo i da nagradi one koji su se žrtvovali i dali sve od sebe u pružanju zdravstvenih usluga pacijentima, piše Avaz.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79