Emotivno gostovanje Harisa Ćostovića: Ubili su mi sestru, tužilaštvo ništa nije procesuiralo

Haris Ćostović, brat tada osmogodišnje Lejle Ćostović koja je bila među devet civila koje je agresor ma današnji dan prije 25 godina ubio u Tešnju bio je gost emisije Dobar dan BiH

Harise, kako se Vi sjećate 8. oktobra 1995. godine?

25 godina je prošlo od tog nesretnog događaja. Godine prolaze, porodice žrtava čekaju pravdu.

Iako sam bio vrlo mlad imao sam tada 10 godina jako dobro se sjećam. Dan je bio prelijep. Niko to nije očekivao. Mi djeca smo obavili svoje školske obaveze, igrali se sa svojim prijateljima.

Moja sestra i ja smo čekali majku da se vrati s posla. Međutim, u 16:30 sati se desilo to što se desilo. Nastao je opšti haos. Jako dobro se sjećam mirisa tih granata. Sjećam se straha, gdje smo moj rođak trčali ne znam gdje. Sjećanja su živa. To je nešto što se ne može zaboraviti.

Svjedoci ovog zločina kažu da je avion letio tako nisko da se lice pilota moglo vidjeti i to s osmijehom, je li slučajno što je avion bombardovao upravo Tešanjku, određeno mjesto, mjesto gdje je bilo mnogo djece, znamo da su koordinate letenja ranije definisane?

Nama nije baš jasno zašto baš Tešanjka. Postoje saznanja da su dva-do tri aviona krenula. Jedan da je jedan bio usmjeren na Tešanj, jedan ka Jelahu, da li zbog lokacije, granice RS-a, bio je sami kraj rata. To niko nije očekivao. Pred sami Dejtonski sporazum. Tešanjka je bilo gusto naseljeno poručje pogotovo tada sa izbjeglicama iz Teslića i Doboja.

Za ovaj zločin, kao i brojne druge, niko nikada nije odgovarao, predmet stoji formiran, ali optužnice nema. U čemu je problem, šta kažu advokati, šta kaže advokat Vaše porodice?

Predmet je pokrenut. Došlo je do državnog nivoa. Informacije koje mi imamo su šture da se predmet prebacuje sa državnog na kntonalno i u krug. Postoje informacije i ko je pilot, zašto Tešanjka ali rezultata istrage nema jer se premet prebacuje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79