Emrić upozorava na Dodika: On je počeo proces secesije RS-a, a vlasti ne reaguju

Jasmin Emrić, zastupnik NES-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, izjavio je da je Milorad Dodik zvanično započeo postupak secesije Republike Srpske, dok Tužilaštvo BiH ne reaguje na ovaj napad na ustavni poredak države.

Emrić je naveo da je Dodikova izjava o završetku dokumenta o “mirnom razdruživanju” jasna provokacija i konkretan korak ka secesiji.

“Član 156. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine propisuje da onaj ko pokuša promijeniti ustavni poredak upotrebom sile, prijetnjom ili na neki drugi protivpravan način, kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina. Izrada dokumenta o ‘mirnom razdruživanju’ predstavlja konkretne radnje učinjene radi početka secesije bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, koju već duže vrijeme zagovara predsjednik tog entiteta Milorad Dodik sa svojim saradnicima,” navodi se u saopćenju Emrića.

Emrić dalje ističe da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dužno odmah reagovati u skladu s članom 213. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine zbog pokušaja protivpravne promjene ustavnog poretka.

“Saučesnici Milorada Dodika u ovom pokušaju su članovi Vlade Republike Srpske i Radne grupe za izradu Sporazuma o mirnom razdruživanju Republike Srpske sa Federacijom Bosne i Hercegovine. Vlada RS-a je 30. maja 2024. godine donijela Rješenje o imenovanju Radne grupe za izradu ovog sporazuma, koji će biti predložen Narodnoj Skupštini Republike Srpske. Ove aktivnosti jasno pokazuju plan za secesiju, koji koordinira Milorad Dodik,” upozorava Emrić.

Emrić poziva sve nadležne institucije i organe u Bosni i Hercegovini da spriječe ovaj očigledni čin napada na ustavni poredak države i reagiraju na Dodikove provokacije kako bi očuvali stabilnost i teritorijalni integritet BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79