Enormni troškovi Centra za obuku MUP-a Republike Srpske

Centar za obuku policije Republike Srpske u Zalužanima iz budžeta RS do sada je progutao oko deset miliona maraka, ali se nedavno pojavio novi trošak – ugradnja i montiranje lifta. U pozadini pak tinja sukob ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača i direktora policije Siniše Kostreševića.

Potpuno je nelogično da je pri silnoj rekonstrukciji i adaptaciji nekadašnje kasarne „Kozara“ i izgradnji novih objekata, u kojima je sada smješten Centar za obuku policije Republike Srpske, izostala ugradnja lifta, za šta će MUP RS sada izdvojiti dodatnih 49.800 KM.

Lift je naručila Uprava za policijsku obuku, a ugovor o ugradnji i montaži lifta potpisan je sa firmom „TRI BEST“ 10. avgusta ove godine. Logično se nameće pitanje – ko je i kako projektovao sanaciju i opremanje centra, a da u prvobitnom projektu nije bilo lifta.

Centar za obuku MUP RS u Zalužanima je, nema sumnje, rupa bez dna za gutanje novca poreskih obveznika. Od otvaranja Centra, u aprilu 2018. godine, do danas troškovi su rasli i sa 6,5 miliona maraka dosegli su više od deset miliona maraka.

Nabavljen je namještaj, koji je koštao 351.000 KM, pa nova telefonska centrala 105.000 KM, a adaptirana je i štala za konjicu MUP RS (oko 164.000 KM), plus konji, kojima se Lukač posebno diči.

Policjski konji služe za razbijanje demonstracija, ali ih je Lukač nazvao „atrakcijom“, navodeći kako „policajce na konjima možete vidjeti oko Bijele kuće“. U Banjaluci su tokom prvih mjeseci epidemije korona virusa policajci na konjima patrolirali parkom „Mladen Stojanović“, držeći na oku „nesavjesne“ građane. Nakon silnih ulaganja, sjetili su i lifta, vrijednog skoro 50.000 KM.

Centar je otvoren u aprilu 2018. godine i prvobitno je saopšteno da će rekonstrukciju, sanaciju, adaptiranje nekadašnje kasarne „Kozara“, kao i izgradnja novih objekata i poligona koštati 6,5 miliona maraka, bez PDV-a.

Otvaranje Centra propraćeno je hvalospjevima ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača da je to „najsavremeniji centar u regionu, jer će na jednom mjestu, osim polaznika Centra za obuku, biti smještani i pripadnici specijalne policije, jednice za podršku, te više organizacionih jednica“, a Milorad Dodik je poručio kako niko neće „oteti“ policiju Republici Srpskoj.

U međuvremenu, Dodik od Lukača pokušava preuzeti efektivnu kontrolu nad policijom Republikom Srpskom. Nakon dužeg tihog sukoba između njih dvojice, Dodik je nedavno uspio da za novog direktora Policije RS imenuje Sinišu Kostreševića, svog čovjeka. Kostrešević je na toj poziciji naslijedio Darka Ćuluma, koji je, mada je još prošle godine trebalo da ode u penziju, na volšeban način postao direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

 

Mada je Kostreševića na tu funkciju Vladi RS formalno predložio Lukač, kao ministar unutrašnjih poslova, na sjednici vlade nije glasao za njegovo imenovanje, nakon što je parlamentarni Nezavisni odbor za nadzor i kontrolu nad radom MUP RS , kao prvorangiranog, nominovao Kostreševića za direktora Policije.

Kostrešević sada ima zadatak da „čisti“ Lukačove kadrove u Policiji RS, mada to nije nimao lak zadatak. Ministar unutrašnjih poslova imenuje načelnike uprava MUP RS, kao i načelnike policijskih uprava, dok direktor Policije ima ovlaštenja da postavlja kadrove na svim ostalih pozicijama. Trenutno u MUP RS vlada oštra podijeljenost i „igra mačke i miša“.

Donedavno je Lukač neprikosnoveno vladao svim segmentima u MUP RS, a imenovanjem Kostreševića za direktora Policije njegov uticaj počinje da se kruni. Dio po dio, korak po korak. Tako je za zamjenika Policijske stanice u Novom gradu ovih dana postavljen Kostreševićev čovjek, koji je nekada radio u saobraćajnoj policiji.

U svakom slučaju, u toku je teška bitka za kontrolu nad radom policije u RS, iz koje će kao pobjednik izaći ili Lukač ili Kostrešević, odnosno, njegov politički mentor Milorad Dodik prenosi Žurnal.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79