Epidemija morbila proglašena u Zeničko-dobojskom kantonu

Epidemija morbila proglašena u Zeničko-dobojskom kantonu


Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) danas je zvanično proglasila epidemiju morbila te usvojila rebalans budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZOZDK) kako bi osigurala sredstva za povećanje plaća u zdravstvenom sektoru, potvrdio je premijer Nezir Pivić.

Na sjednici su razmatrane 54 tačke, među kojima su bile i izmjene i dopune Zakona o inspekcijama ZDK-a, kao i set odluka o pomoći boračkim populacijama.

Epidemija je proglašena nakon što je ministrica zdravstva, Aida Salčinović, podnijela izvještaj o trenutnoj epidemiološkoj situaciji. Odluka će danas biti objavljena i u Službenom listu ZDK.

“Nažalost, eto, došli smo u situaciju da moramo proglasiti epidemiju morbila u ZDK-u, jer se povećao se broj zaraženih i što je to bolest koja se vrlo lako prenosi”, rekao je Pivić.

Rebalans budžeta ZZOZDK-a predstavlja pripremu za potpisivanje novog kolektivnog ugovora za oblast zdravstva, koji će značajno poboljšati status zaposlenih u sektoru.

“Kao što je poznato, u pripremi je, odnosno u završnoj fazi te očekujemo da će u naredbom periodu biti periodu biti potpisan Kolektivni ugovor za oblast zdravstva, kojim će značajno biti poboljšan status zaposlenih u zdravstvu koji se finansiranju iz ZZOZDK. Ljekarima će plaće biti uvećane za 15, a tehničarima 20 posto”, zaključio je Pivić, koji je objasnio kako se radi o “kombinaciji linearnog i povećanja koeficijenata”.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija