Sukob u Vladi KS zbog zatvaranja NUB-a: Marjanović, Uk i Magoda u centru pažnje

Sukob u Vladi KS zbog zatvaranja NUB-a: Marjanović, Uk i Magoda u centru pažnje


Zatvaranje Nacionalne univerzitetske biblioteke BiH (NUB) posljednjih dana izazvalo je brojne reakcije, uključujući i unutrašnje nesuglasice u Vladi Kantona Sarajevo (KS), saznaje Raport.

NUB BiH, ključna institucija za naučno izdavaštvo i obrazovanje, suočava se s finansijskim problemima i nemogućnošću isplate plaća zaposlenicima. Dugi niz godina, kulturne i naučne institucije u BiH trpe zbog politika SNSD-a i HDZ-a, koje blokiraju državna rješenja za finansiranje ovih institucija.

Kanton Sarajevo već godinama pokušava preuzeti tu ulogu, a sada je to djelomično uspjelo zahvaljujući ministru kulture Kenanu Magodi, koji je predložio zakon o privremenom finansiranju državnih kulturnih i obrazovnih ustanova. Tako je Ministarstvo kulture preuzelo finansiranje Zemaljskog muzeja, Historijskog muzeja i drugih ustanova, s ukupno oko milion KM prebačenih na njihove budžete.

Međutim, NUB spada pod “visoko obrazovanje”, što bi trebalo biti pod nadležnošću Ministarstva za visoko obrazovanje KS, na čelu s Adnom Bešić iz stranke Za nove generacije (ZNG). Premijer KS, Nihad Uk (Naša stranka), najavio je sastanke s državnim nivoom vlasti kako bi se riješilo pitanje NUB-a, ali mnogi smatraju da su ti sastanci besmisleni zbog trenutne političke situacije.

Ministar Magoda je kritikovao premijera Uka i ministricu Bešić, tvrdeći da je problem nastao jer Bešić nije radila svoj posao. Umjesto toga, ministrica Bešić je izdvojila oko 700.000 KM za sportske klubove i dodatnih 160.000 KM za kulturne institucije Collegium Artisticum i Pozorište mladih, gdje su na čelu ljudi koje je postavio ZNG.

Ova situacija izazvala je dodatne tenzije unutar Vlade KS, a uloga Naše stranke, koja se deklarativno bori za kulturu, postala je upitna. Umjesto da pozove ministricu Bešić na odgovornost, premijer Uk najavljuje sastanke koji su već osuđeni na neuspjeh.

Prema informacijama iz Vlade, Naša stranka i ministrica Bešić imaju problem s Magodinim zakonom, jer se smatra da Magoda “uzima zasluge”.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija