Epilog agonije od 26 dana: Mladići krenuli na izlet, a onda ih je progutao hladni Dunav

FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ/DRUŠTVENE MREŽE/RINGIER

Nakon 26 dana intenzivne potrage, porodice i prijatelji Nenada Trivkovića (38), Milana Nikolića (36) i Miloša Markovića (37) nažalost su dobili najtužnije vijesti.

Tijela trojice mladića, za kojima se tragalo od kobne noći na Dunavu, su pronađena, a nažalost su isplivala jedno za drugim u razmaku od samo pet dana.

U subotu, 18. marta ove godine, četvorica prijatelja krenula su na izlet čamcem na Dunavu. Međutim, ono što je trebalo da bude relaksirajući izlet, pretvorilo se u noćnu moru kada su veliki talasi podigli, a zatim i poklopili čamac koji se napunio vodom bacajući muškarce u hladnu i brzu vodu Dunava.

Tada je uslijedila njihova borba za život. Ipak, trojica prijatelja odlučila je da ostane da se drži za čamac, dok je samo jedan od njih, Mane K. (37) odlučio da zapliva ka obali i tako uspio da se spasi.

Jedan od momaka nije bio plivač, te se sumnja da su druga dvojica ostala sa njim dok je Mane krenuo po pomoć. U potpunom mraku, okružen šumom i šipražjem, Mane je isplivao iz ledenog Dunava na oko kilometar od konobe kod Goce i Renata. Njegova borba za preživljavanjem bila je mučna, prepuna straha i neizvesnosti, a svaki njegov korak prema sigurnosti bio je poput trke sa vremenom.

Krvav, blatnjav i izgreban po licu, Mane je ušao u kuću jedne žene, iscrpljen i istraumiran nakon dramatične borbe za život. Njegov glas bio je slomljen, a izgovorio je samo nekoliko riječi: “Prijatelji su mi se utopili, pomozite mi.” To je bila jedina nada koju je uspio pronaći u mraku i očaju.

Nakon Manetovog očajničkog poziva za pomoć, policija je krenula u potragu za nestalim momcima, ali tragovi su bili teško uočljivi u mračnoj vodi Dunava.

Kada su tri mladića nestala na Dunavu, porodice i prijatelji su se nadali najboljem, ali strahovi su nažalost ovih dana postali stvarnost. Policijske ekipe i volonteri su se pridružili u potrazi za njima, pretražujući svaki dio obale i rijeku brodovima i čamcima. Čamci su neprestano prelazili rijeku, a obale su pretraživane pješke. Ali, voda je bila neprozirna i nemilosrdna, što je otežavalo potragu, a uslovi su bili nepovoljni.

Nekoliko dana agonije pretvorilo se u noćnu moru koja se protezala punih 21 dan, bez ičeg osim nade. Porodice su čekale u nadi da će njihovi najmiliji biti pronađeni, da će se vratiti kući. Danima su bezuspešno pretraživali svaki kutak rijeke i svaki dio obale. Osjećaji bola i strepnje su rasli iz dana u dan, a nadanja su bledjela.

Sve dok se, nažalost, posle dugih i iscrpljujućih 21 dana, nije dogodilo ono najgore – prvo tijelo je isplivalo na površinu. Bilo je to tijelo neplivača Nenada Trivkovića. Samo dva dana kasnije, pronađeno je tijelo i Milana Nikolića što je dodatno potvrdilo da je ova potraga bila tragična i da su svi momci nestali u mračnim dubinama rijeke. Danas, sa pronalaskom tijela Miloša Markovića, sudbina ovih mladića postala je nažalost konačna.

Nenad Trivković (35), jedan od trojice nestalih prijatelja, pronađen je u subotu 8. aprila na obali Dunava, kod Rafinerije u Pančevu, nakon više od 20 dana potrage. Nenad je bio neplivač, a kako se sumnja, on je skinuo zaštitni prsluk kako bi ga podijelio sa prijateljima.

Prema nezvaničnim saznanjima, on je u trenutku kada se čamac prevrnuo imao prsluk za spasavanje koji je potom skinuo i dao prijateljima Milošu Markoviću i Milanu Nikoliću da se drže za njega kako bi ostali da plutaju na vodi.

Kako se može videti na svim slikama koje su prijatelji objavljivali sa zajedničkih izleta, Nenad je na vodi uvijek imao na sebi prsluk.

Nakon dva dana, pronađen Milan
Tijelo Milana Nikolića (36) pronađeno je 10. aprila u prigradskom naselju Jugovo kod Smedereva, a prema nezvaničnim informacijama, brat nastradalog Milana je izvršio identifikaciju.

Kako se sumnja, Miloš Marković (37) pronađen je danas u gustom, nepristupačnom rastinju, na lijevoj obali rijeke Dunav, 9 kilometara od mjesta gdje se čamac prevrnuo, prenosi Blic.

Hronologija

Četvorica drugara bila su ceo dan na roštiljanju na Bijeloj sijteni, da bi uveče, prilično nestabilnim čamcem, krenuli nazad ka Zemunu.

Krenuli su po mrkloj noći, iako je cjeli dan duvala košava, na Dunavu su bili prilično visoki talasi, a bili su i pod dejstvom alkohola.

Nedaleko od Ade Huje i Pančevačkog mosta, uslijed visokih talasa, došlo je do prevrtanja čamca, a mladići su završili u rijeci.

Mane je uspio nekako da dopliva do lijeve obale Dunava, dok su Miloš, Nenad i Milan nestali.

Jedan od trojice nestalih bio je neplivač, vjeruje se da su ostala dvojica odlučila da budu uz njega.

Kako je ispričao jedini preživeli „prvi talas ih je podigao sa vode, a drugi ih je prosto poklopio i prevrnuo“

Mladići su načinili bar tri greške: izašli su po noći i košavi, alkoholisani i nisu se držali sigurnije lijeve obale.

U potrazi su učestvovali Rečna policija, Žandarmerija, porodice i prijatelji nestalih, kao i mnogobrojni dobrovoljci.

Potraga se vodila na vodi, zemlji i iz vazduha, a koriste se čamci sa sonarima, dronovi, ali i klasična „pješadija“.

Minule subote, kod Rafinerije u Pančevu, pronađeno je tijelo Nenada Trivkovića

Tijelo Milana Nikolića pronađeno je prošlog ponedeljka blizu Smedereva, na 45 kilometara od mesta nesreće

Juče je na nepristupačnom dijelu lijeve obale Dunava pronađeno tijelo za koje se sumnja da je Miloš Marković

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79